Toamna si iarna sunt anotimpuri in care circulatia virusurilor este puternica. Pentru a va intari sistemul imunitar si a evita sa va imbolnaviti, urmati sfaturile expertilor.
Raceli, tuse, gripa… Pentru a trece peste bolile de toamna sau iarna si de a evita nasul rosu, ochii lacrimati sau durerea in gat, trebuie sa stii sa te protejezi si sa ai grija de tine. Remediile naturale te ajuta sa te mentii in forma si sa ameliorezi simptomele.
Concentrati-va pe probiotice
„Iti poti optimiza sistemul imunitar, este dovedit stiintific”, spune dr. Eric Lorrain, fitoterapeut.
Cu toate acestea, 70% din sistemul nostru imunitar se gaseste in intestin .
Publicitate
De unde ideea de a face o cura de probiotice (lactobacili) pentru a-ti intari mucoasa intestinala , inainte ca circulatia virusurilor sa nu se intensifice, in special daca cineva este batran sau slabit de mult stres, o bronsita veche sau o boala cronica, precum diabetul.
Un studiu a aratat ca administrarea unui amestec de lactobacili, in fiecare zi, timp de 12 saptamani, reduce riscul de a raci. Se gasesc in iaurturi , intr-un ritm de 1 pana la 2 pe zi, sau in suplimentele alimentare .
Bea un pahar de suc proaspat de portocale
Gandeste-te in fiecare dimineata cum sa te mentii in forma: „Tiamina, un aminoacid, acid folic, vitaminele B, potasiul si zaharurile dau energie pentru a incepe ziua” , subliniaza dr. Philippe Goeb, consultant in terapie naturista.
Cel mai bine este sa stoarceti cateva portocale; iti poti pastra sucul de portocale doua-trei zile la frigider, pierderea de vitamine este redusa.
Relaxeaza-te cu magneziu
Ionii de magneziu reduc eliberearea neurotransmitatorilor cu actiune excitatorie la nivelul sinapselor (conexiunile dintre celulele nervoase), controland astfel eliberarea de acetilcolina (principalul compus care produce excitarea nervoasa). Prin acest mecanism, magneziul produce un raspuns fiziologic, care compenseaza si blocheaza reactiile chimice pe care le provoaca formele de stres.
Consuma aceste alimente:
sardine in ulei,
fructe de mare,
melci,
Cacao,
cafea,
ciocolata neagra cu 70% cacao,
nuci caju,
migdale,
condimente (seminte de chimen, coriandru, curry, ghimbir macinat etc.),
paine integrala si orez,
tofu.
Dormi suficient
O noapte nedormita este suficienta pentru a slabi sistemul imunitar, deoarece reduce numarul de globule albe.
Medicii recomanda sa doarmim cel putin 7 pana la 8 ore.
Ia pauze pentru a te scapa de stres
Yoga, gradinarit, lectura, filme, iesiri sau mese cu prietenii… . Ceea ce conteaza este sa te relaxezi pentru ca stresul, oboseala si surmenajul slabesc sistemul imunitar.
Angajati-va in activitati fizice regulate
Exercitiile fizice moderate, adica 30 pana la 60 de minute de mers pe zi , in majoritatea zilelor saptamanii, sunt benefice si imunostimulatoare. Reduc riscul de infectii respiratorii cu aproximativ 40%.
Totusi, nu exagerati, exercitiile fizice intense si prelungite pot slabi sistemul imunitar, facilitand intrarea si multiplicarea virusurilor in organism (Colegiul American al Medicilor Sportivi).
Vitamina D
Activeaza celulele albe din sange (limfocitele T) necesare producerii de anticorpi. In alimente, se gaseste in principal in pestele gras:
ficat de cod si uleiul sau,
hering afumat,
macrou,
sardine,
hamsii…
Dr. Lorrain le sfatuieste pe femeile aflate in postmenopauza si varstnicilor carora, in cea mai mare parte, lipseste vitamina D, sa ia o doza mai mare, de trei pana la patru ori doza zilnica recomandata (1000 de unitati), sub forma de medicamente sau suplimente alimentare. Doua forme cele mai comune, D2, de origine vegetala si D3, de origine animala.