Ce ne poate slabi sistemul imunitar

Sistemul nostru imunitar este cu siguranta puternic, dar nu este un super-erou! Ca toate functiile organismului, acesta poate fi slabit sau alterat in anumite situatii. De ce sistemul nostru imunitar merge prost? Care sunt factorii care o pot slabi?

Sistemul imunitar este mecanismul de aparare al organismului impotriva infectiilor. Dar, dintr-un motiv sau altul, acest sistem complex se poate slabi.

Boli autoimune: de ce merge prost sistemul imunitar?

Uneori sistemul imunitar functioneaza defectuos. Acesta este cazul bolilor autoimune , precum diabetul de tip 1, artrita reumatoida, boala Crohn , scleroza multipla, tiroidita Hashimoto sau boala Graves .

Anticorpii sau celulele imune ataca apoi celulele corpului, ca si cum ar fi dusmani.

Care sunt cauzele?

In majoritatea cazurilor, sistemul nostru este perturbat din cauza susceptibilitatii genetice . Uneori intra in joc factorii hormonali.

Igiena excesiva in timpul copilariei si recurgerea prea frecventa la antibiotice ar putea, de asemenea, sa modifice functionarea sistemului imunitar si, prin urmare, sa favorizeze aceste boli autoimune .

In cele din urma, anumite boli ar putea fi initiate in timpul unei infectii cu un microb a carui componenta este similara cu cea a unei celule din organism.

„Prin reactie incrucisata, anticorpii produsi impotriva microbilor se vor intoarce apoi impotriva celulelor care prezinta o asemanare si, de acolo, vor crea o inflamatie cronica daunatoare”, explica prof. Renato Monteiro, directorul Centrului de Cercetare a Inflamatiei.

Citeste si articolul :   Studiu american: Femeile au un raspuns imunitar mai puternic impotriva COVID decat barbatii

Care sunt factorii care ne slabesc sistemul imunitar?

1. Excesul de greutate si obezitatea

Tesutul adipos secreta citokine specifice numite adipokine, dintre care unele sunt proinflamatorii, iar altele antiinflamatorii. „Cu toate acestea, in cazul unui exces de greutate , primul va castiga avantajul, ducand la micro-inflamatii care pot, devenind cronice si afecteaza imunitatea”, explica prof. Martine Duclos.

2. Diabet dezechilibrat

„Cand este lasata netratata si controlata, hiperglicemia scade raspunsurile imune si, prin urmare, duce la o susceptibilitate mai mare la infectii, inclusiv gripa, infectii urinare sau fungice sau infectii pulmonare ocazionale, bronsita ”, a spus dr. Boris Hansel, un endocrinolog.

Dar Covid-19 ? „Nu s-a demonstrat ca persoanele cu diabet au un risc mai mare decat altii de a fi infectate cu virusul, dar atunci cand sunt, sunt mai expuse riscului de a dezvolta forme severe”.

3. Hipertensiunea arteriala

„ Hipertensiunea arteriala poate provoca o fuga a anumitor globule albe implicate in inflamatie”, explica profesorul Claire Mounier-Vehier, seful departamentului de medicina vasculara si hipertensiune arteriala la Spitalul Universitar din Lille. „De aici si importanta ca tensiunea arteriala sa fie bine controlata si, daca cineva este sub tratament, sa-l luati in continuare pentru ca, contrar celor sugerate la inceputul crizei Covid-19, medicamentele antihipertensive nu slabesc in niciun caz imunitatea. “.

Citeste si articolul :   Cat de sanatos este sa mananci broccoli

4. Aportul excesiv de sare

Un studiu publicat in aprilie 2020 in revista Science Translational Medicine indica faptul ca un consum de prea multa sare ne poate slabi imunitatea. Acest obicei prost era deja legat de cresterea tensiunii arteriale.

Subiectii studiului care consumau inca sase grame de sare pe zi (continutul de sare din doua mese fast-food) au prezentat deficiente imune pronuntate.

De fapt, consumul de fast-food pe termen lung ar avea, de asemenea, un impact asupra sistemului nostru imunitar. Cercetatorii insista asadar asupra importantei respectarii recomandarilor OMS: 9 pana la 12 grame pe zi, in medie.

5. Stresul

Din experienta, unii constata ca, in perioadele de stres , sunt mai susceptibili la infectii si ca dureaza mai mult . In martie trecut, cercetatorii Inserm de la Centrul de Imunologie Marseille-Luminy au publicat un studiu la soareci care ofera o explicatie. „Am observat ca hormonii de stres stimuleaza receptorii de la suprafata anumitor celule imunitare, impiedicandu-le sa produca substante chimice inflamatorii necesare eliminarii virusilor”, explica Sophie Ugolini, coordonatorul studiului.

6. Lipsa somnului

Multe studii au aratat ca un deficit cronic de somn (mai putin de 6 ore pe noapte) ne face mai vulnerabili la infectii. Intr-adevar, scurtand noptile noastre, scurtam in acelasi timp timpul de somn lent profund . Totusi, acest lucru promoveaza producerea de limfocite B „de memorie” care inregistreaza caracteristicile microbilor si vor produce anticorpi specifici in cazul unei agresiuni ulterioare.

Citeste si articolul :   5 beneficii ale ceaiului de turmeric si cum sa-l prepari

7. Anumite medicamente

Chimioterapia si medicamente imunosupresoare suprima sistemul imunitar, precum si cortizonul luat pe termen lung. „Aceasta fiind spuse, tocmai pentru ca blocheaza sau incetinesc activitatea celulelor imune, de exemplu pentru a trata anumite tipuri de cancer sau boli autoimune, sunt prescrise”, insista profesorul Vivier.

8. Varsta

Pe la saizeci de ani , abilitatile unora dintre celulele noastre imunitare incep sa se deterioreze: „Acest lucru a fost demonstrat mai ales pentru limfocitele T, care reactioneaza mai putin bine la atacuri”, precizeaza profesorul Vivier. Organismul se apara astfel mai putin bine in cazul unei intalniri cu un nou virus precum Covid-19.

Autor