Comunicatul ESMO: Vaccinurile anti-COVID protejeaza pacientii care au aceasta boala grava, indiferent de tratamentul actual

Confirmarea mult asteptata a eficacitatii vaccinarii anti COVID-19 la pacientii cu cancer a sosit. Anuntul a fost facut la congresul anual al Societatii Europene de Oncologie Medicala ( ESMO Congress 2021 ), societatea profesionala lider in oncologie medicala.  Noi cercetari au dezvaluit ca persoanele cu cancer au un raspuns imun adecvat si protector la vaccinare, fara a experimenta mai multe efecte secundare decat populatia generala. Dovezile indirecte sugereaza ca o a treia injectie de „rapel” ar putea creste si mai mult nivelul de protectie in randul acestei categorii de pacienti, se arata in cominicatul postat pe esmo.org

„Congresul anual ESMO, desfasurat pentru a doua oara intr-un format virtual anul acesta, intr-un efort suplimentar de a ne proteja colegii, a depus eforturi semnificative pentru a face din COVID-19 o prioritate”, a declarat directorul medical al ESMO, George Pentheroudakis. „Faptul ca am primit peste 90 de rezumate pe aceasta tema, cu date excelente, este o demonstratie clara ca acesta a fost un lucrul corect facut.”

Pacientii cu cancer protejati indiferent de tratamentul oncologic actual

Pentru a explora impactul potential al chimioterapiei si imunoterapiei asupra protectiei oferite de vaccinarea impotriva COVID-19, studiul VOICE (1) a inrolat 791 de pacienti din mai multe spitale din Tarile de Jos in patru grupuri de studiu distincte, cuprinzand indivizi fara cancer, pacienti cu cancer tratati cu imunoterapie, pacientii tratati cu chimioterapie si, in final, pacientii tratati cu o combinatie de chimio-imunoterapie, pentru a masura raspunsurile la vaccinul Moderna cu doua doze mRNA-1273. La 28 de zile de la administrarea celei de-a doua doze, s-au gasit niveluri adecvate de anticorpi impotriva virusului in sange la 84% dintre pacientii cu cancer care au primit chimioterapie, 89% dintre pacientii care au primit chimio-imunoterapie in asociere si 93% dintre pacientii tratati numai cu imunoterapie. .

Citeste si articolul :   Ce se va intampla cu romanii care vor refuza sa se vaccineze anti COVID. Raed Arafat a facut anuntul: "In Romania nu vom aplica discriminari"

Potrivit ofiterului de presa al ESMO, Dr. Antonio Passaro, expert in cancer pulmonar la Institutul European de Oncologie din Milano, Italia, care nu este implicat in studiu, aceste rezultate se compara favorabil cu raspunsurile anticorpilor observate in aproape toate (99,6%) din grupul de indivizi fara cancer: „Ratele ridicate de eficacitate ale vaccinului observate in populatia din studiu, indiferent de tipul de tratament anticancer, constituie un mesaj puternic si linistitor pentru pacienti si medicii acestora”, a spus el.

Publicitate

Passaro a subliniat in continuare importanta asigurarii unei vaccinari complete, in doua doze, pentru pacientii cu cancer, pentru a dezvolta suficienti anticorpi de protectie impotriva virusului, deoarece datele studiului au aratat, de asemenea, ca doar aproximativ unul din trei dintre cei care primesc chimioterapie singur sau in combinatie cu imunoterapie obtinusera un raspuns suficient dupa prima injectie – jumatate decat in ​​grupul de indivizi fara cancer.

Aceasta observatie a fost replicata intr-un studiu (2) privind efectele tozinameranului (Pfizer–BioNTech) la 232 de pacienti cu cancer si 261 de subiecti din Israel: in timp ce mai putin de o treime dintre persoanele cu cancer (29%) au dezvoltat anticorpi dupa ce au primit prima doza, comparativ cu 84% in grupul de control, aceasta proportie a crescut la 86% dupa administrarea celei de-a doua doze. Demonstrand in continuare eficacitatea vaccinului, doar doua cazuri de COVID-19 au fost raportate in perioada de studiu, ambele survenite la pacienti care nu au primit inca a doua injectie.

Publicitate

Rapelul ar putea creste eficacitatea pentru mai multi pacienti

Dr. Luis Castelo-Branco, medic oncolog, Divizia stiintifica si medicala ESMO, un expert fara legaturi cu studiile, a comentat: „Aceste constatari ofera un sprijin suplimentar principiului de a oferi ciclul complet, inclusiv a treia doza de rapel, pacientilor cu cancer pentru a-si imbunatati protectia, deoarece sugereaza ca sistemul lor imunitar va raspunde la stimularea suplimentara.”

Citeste si articolul :   Coronavirus: Un deces inregistrat in ultimele 24 de ore. INSP anunta si 28 de decese vechi

Un studiu recent publicat in New England Journal of Medicine a aratat ca o crestere a vaccinarii la persoanele de 60 de ani sau mai mult, dupa 5 luni de la finalizarea ciclului de vaccinare, a redus incidenta Covid-19 si a bolilor severe.

„Sunt necesare mai multe date pentru a intelege mai bine pentru cine si cand ar trebui luate in considerare aceste stimulari de vaccinare, dar, in general, ar fi logic sa acordam prioritate tuturor pacientilor cu functie imunitara compromisa, inclusiv pacientilor cu cancer.”

„In viitor, va fi important sa se reevalueze continuu eficacitatea vaccinurilor impotriva noilor variante de SARS-CoV-2 pe masura ce acestea apar”, a continuat Castelo-Branco, subliniind ca ar trebui acordata o atentie speciala si masuri de protectie suplimentare subgrupurilor de pacienti, cum ar fi ca si cei care sufera de cancer de sange, dintre care peste doua treimi (69%) s-a constatat in studiul CAPTURE ca nu au dezvoltat deloc anticorpi neutralizanti impotriva variantei Delta dominante in prezent dupa vaccinare.

Vaccinarea impotriva COVID-19 este sigura pentru persoanele cu cancer

Potrivit Castelo-Branco, aceste si alte rezultate prezentate la Congresul ESMO 2021 , prin raportarea niciunei reactii adverse noi, ofera dovezi concludente ca,  vaccinarea anti-COVID este la fel de sigura pentru persoanele cu cancer ca si pentru populatia generala. Acest lucru este demonstrat in special intr-o analiza de subgrup a 3813 de participanti cu antecedente de cancer in trecut sau activ in studiul controlat randomizat de faza III cu tozinameran, care arata ca cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinarii au fost aceleasi – durere in locul injectarii, oboseala, febra, frisoane, dureri de cap si dureri musculare – in mare parte foarte usoare.

Citeste si articolul :   OMS: Nu exista dovezi ca cei recuperati sunt protejati impotriva infectiei

„Desi acest studiu a exclus persoanele care urmeaza un tratament anticancer de suprimare a functiei imune, cum ar fi chimioterapia si, prin urmare, o proportie semnificativa de pacienti cu cancer, luate impreuna cu multitudinea de date complementare prezentate, contribuie la o imagine generala cuprinzatoare si pozitiva a vaccinului COVID-19. Eficacitatea si siguranta de care comunitatea oncologica din intreaga lume are motive intemeiate sa se bucure”, a spus Castelo-Branco.

Presedintele ESMO, Solange Peters, a concluzionat: „De la inceputul pandemiei, noi, cei de la ESMO, am facut o prioritate de varf sa asiguram ingrijire suplimentara pentru pacientii nostri: mai intai prin educarea colegilor din domeniul oncologiei pe parcursul acestor evenimente fara precedent, apoi facand eforturi pentru prioritizarea Vaccinarii COVID-19 pentru pacientii cu cancer.

Utilizarea vaccinurilor anti-COVID la pacientii cu cancer ne va permite sa oferim indrumari practice comunitatii medicale – oncologi si alti profesionisti deopotriva – precum si sa informeze deciziile la cele mai inalte niveluri de elaborare a politicilor de sanatate.”

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.