OMS a omologat vaccinul anti Covid de la Johnson & Johnson

Uniunea Europeana a autorizat joi utilizarea vaccinului anti covid cu o singura doza creat de Johnson & Johnson , adaugand  ca aceasta este o noua arma pentru combaterea coronavirusului.

Autoritatea de reglementare europeana in domeniul medicamentelor si-a dat recomandarea joi, iar Comisia UE a dat aprobarea oficiala tot in aceeasi zi.

Vaccinul are avantajul suplimentar ca se face doar o singura doza si poate fi depozitat in majoritatea frigiderelor standard la temperaturi de 2 pana la 8 grade Celsius , ceea ce face mai usor si mai ieftin transportul si depozitarea.

Acest vaccin este al patrulea aprobat de EMA. Vaccinurile cu doua doze dezvoltate de Pfizer – BioNTech , Moderna si AstraZeneca si Universitatea din Oxford au fost, de asemenea, aprobate.

Publicitate

Desi este mai usor de distribuit, vaccinul nu s-a dovedit a fi la fel de eficient ca vaccinurile Pfizer si Moderna pentru prevenirea infectiei cu Covid. Cu toate acestea, datele arata ca ofera un nivel decent de protectie: datele din studiile clinice din SUA au aratat ca vaccinul J & J este 72% eficient in protejarea impotriva Covidului moderat pana la sever (desi s-a dovedit a fi mai putin puternic in studiile din alte parti, oferindu-i un eficacitate generala de 66%), comparativ cu aproximativ 95% pentru celelalte doua vaccinuri.

Citeste si articolul :   Ce medicamente si alimente e bine sa ai in casa, in caz de pandemie sau de carantina la domiciliu

Vaccinul consta intr-un vector ce utilizeaza un adenovirus uman (virusul responsabil de raceala obisnuita) pentru a reprima proteina SARS-CoV-2 in celule. Vectorul de adenovirus utilizat in vaccin a fost modificat pentru a nu se putea replica la oameni si declansa boala.

UE a achizitionat 200 de milioane de doze de vaccin, cu optiune pentru alte 200 de milioane . Comisia a spus ca anterior se astepta ca livrarile sa inceapa la inceputul lunii aprilie, dar oficialii se tem acum pentru intarzieri. La o intalnire a ambasadorilor UE miercuri, diplomatilor li sa spus ca J&J nu a furnizat inca un program de livrare.

„Fiind un vaccin ieftin, usor de transportat si depozitat, acesta va juca un rol cheie”, a scris Sam Fazeli, analist la Bloomberg Intelligence

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.