Se cere carantina nationala si inducerea starii de urgenta

Medicul Octavian Jurma sustine ca autoritatile romane ar trebuie sa ia masuri dure pentru a incetini raspandirea virusului.

“Sunt imperative niste masuri de limitare a circulatiei virusului, care sunt total ignorate.

(…) Pana cand tinem scolile deschise? Nu este mai simplu sa incepem sa inchidem lucrurile care alimenteaza pandemia, tinand incidenta sub 3 la mie? Asta este pretul! Am vrut sa tinem lucrurile relaxate si deschise cu orice pret. Asta e pretul! Pretul este inchiderea scolilor, daca nu le inchidem pretul va fi internarea unui numar tot mai mare de minori in spitale. Ne permitem asta? Ne permitem infectarile? Asta e singurul lucru pe care ni-l permitem in aceasta pandemie?

Intreb si eu, ca altceva nu vad, decat ca nu ne permitem nimic altceva decat sa lasam numarul de infectari si sa se umplem spitalele. Daca asta e singurul lucru pe care ni-l putem permite in continuarea, evident, inseamna ca noi ca natiune ne permitem inclusiv aceasta decizie: ca vom lasa valul sa evolueze liber, fara nicio masura de restrictie!”, a declarat Octavian Jurma la B1 TV, citat de DCNews.

”Carantina nationala si inducerea starii de urgenta saptamana asta!”

Citeste si articolul :   Raed Arafat, primele declaratii despre pasaportul de vaccinare: "Sunt state care discuta deja acest lucru"

Medicul este de parere ca o carantina nationala si introducerea starii de urgenta ar putea preveni scenariile cele mai sumbre.

“La aceasta ora, singurul lucru care ar putea preveni 20.000 de cazuri ar fi o carantina nationala si inducerea starii de urgenta saptamana asta! Saptamana asta, pentru ca orice masura pe care o luam dureaza 14 zile pana cand se intampla! Desi 15.000 de cazuri sunt inevitabile. 20.000 de cazuri poate, insa daca nu luam masuri in aceasta saptamana, vom ajunge la 20.000 de cazuri.

Nu stim cat de sus se poate duce pandemia, pentru ca niciodata, nicio tara nu a indraznit sa lase pandemia sa evolueze liber cum facem noi! Asumat politic cu orice pret. Am auzit asta in repetate randuri din gura unor politicieni care cred ca nu inteleg despre ce vorbesc si nu inteleg care e pretul pe care-l vom plati atunci cand ei spun ca vor tine relaxata si deschisa tara cu orice pret.

Din pacate, la noi, “cu orice pret” inseamna ca nici nu ne vaccinam, nici nu vrem sa testam, nu vrem sa facem absolut nimic din lucrurile care pot limita circulatia pandemiei. Lucru pe care toate tarile din UE, aproape toate le-au facut! Romania e un caz singular!”.

Citeste si articolul :   41 de noi cazuri de Covid si 4 decese, inregistrate in ultimele 24 de ore in Romania

”1 din 33 de persoane cu care te intalnesti a fost infectata in ultimele 14 zile”

Ce inseamna o incidenta de 6 la mie.

“O incidenta de 6 la mie inseamna ca 1 din fiecare 166 de persoane cu care te intalnesti, a fost infectat in ultimele 14 zile. Insa, avand in vedere sa sunt cel putin 5 persoane pentru fiecare confirmat, care nu sunt confirmate, asta inseamna ca 1 din 33 de persoane cu care te intalnesti a fost infectata in ultimele 14 zile.

Discutam de un risc epidemiologic urias! Suntem intr-o faza foarte, foarte accelerata. Si astazi vom aveam 10.000 de cazuri, acest lucru va pune o presiune uriasa asupra spitalelor si va face ca o multime de servicii medicale sa nu mai fie disponibile. Trebuie sa facem ceva!

Saptamana viitoare vom vedea 15.000 de cazuri, indiferent de ce facem acum, iar daca nu luam masuri, in doua saptamani o sa depasim si 20.000 de cazuri. Este foarte posibil sa ajungem la un platou la jumatatea lunii octombrie, dar asta inseamna ca vom mai avea inca un rand de dublare. Deci asta inseamna 20.000 de cazuri cu usurinta daca nu facem ceva.

Citeste si articolul :   Mihai Sora si sotia lui au Coronavirus. Prima reactie: "Doar Dumnezeu, in mare mila Sa...

Spre finalul lunii octombrie lucrurile vor arata foarte grav, pentru ca, in general, numarul de internari mediu in spitale este cam dublul numarului de cazuri din saptamana precedenta. Deci ne vom indrepta catre 20.000 de cazuri de internari in spitale, mult mai grava este situatia din ATI, pentru ca acolo se da batalia intre viata si moarte si deja vedem o plafonare a capacitatii de internare. Nu mai sunt paturi.

Scaderea de la ATI se va regasi in cresterea numarului de decese! Am avut peste 200 de decese ieri si vom vedea sistematic si vom incepe sa depasim 300 – 400 de decese pe zi in fiecare saptamana”, a mai spus medicul.

Autor