Cele mai bune cinci alimente pentru a va mentine intestinul sanatos

Sanatatea tractului gastro-intestinal depinde foarte mult de alimentele pe care le consumam. Anumite alimente pot provoca inflamatii in intestine si pot provoca dezvoltarea bolilor, in timp ce altele, dimpotriva, pot imbunatati digestia, ameliora inflamatia, pot ajuta la absorbtia corecta a nutrientilor etc.

Iata cateva alimente care sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii intestinului in mod regulat.

Publicitate

Merele

Datorita continutului ridicat de pectina (unul dintre tipurile de fibre solubile), merele pot imbunatati microflora intestinala, de care depinde nu numai digestia, ci si activitatea sistemului imunitar si a creierului. De asemenea, pectina scade nivelul colesterolului „rau” si protejeaza impotriva dezvoltarii bolilor cardiovasculare.

Banane

Bananele sunt bogate in fibre dietetice, inclusiv fructo-oligozaharide prebiotice, care sunt „hrana” excelenta pentru bacteriile intestinale benefice si promoveaza reproducerea lor. Pe langa prebiotice, bananele sunt bogate in potasiu si magneziu, electroliti necesari contractiei musculare si sanatatii inimii.

Publicitate

Seminte chia

Semintele de chia sunt o adevarata comoara de nutrienti: contin fibre, acizi grasi omega-3, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, seleniu etc. Datorita unei compozitii chimice atat de bogate, semintele de chia pot imbunatati digestia, preveni dezvoltarea de  boli inflamatorii, reduc nivelul colesterolului si protejeaza de cresterile bruste ale zaharului din sange. Cel mai adesea, aceste seminte sunt adaugate la piureuri, iaurturi si cereale, dar unii oameni le mananca pur si simplu cu lingura  dupa ce le-au inmuiat in apa fierbinte.

Citeste si articolul :   Alimente care subtiaza sangele si reduc riscul de tromboza

Orz

Orzul este un produs din cereale integrale de calitate, bogat in prebiotice, fier, vitamine B, potasiu, magneziu, seleniu si zinc. De obicei, orzul este folosit pentru a face terci, supe, paine si chiar bere de casa. Acest produs pastreaza senzatia de plenitudine si reduce pofta de mancare pentru o lunga perioada de timp, prin urmare este excelent pentru persoanele care incearca sa slabeasca.

Ceapa

Daca nu consumati acest aliment cu miros specific, dar incredibil de sanatos, ar trebui sa il reparati, deoarece ceapa frecventa va poate reduce riscul de cancer de stomac  , unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Datorita continutului ridicat de inulina (un tip de fibre) si fructo-oligozaharide, ceapa promoveaza dezvoltarea bacteriilor benefice care reduc inflamatia si protejeaza impotriva bolilor periculoase.

Autor