Culorile urinei si semnificatiile lor

Culoarea obisnuita a urinei este galbena. Cu toate acestea, se poate schimba fie devenind mai intunecat, fie mai deschis. Uneori exista chiar urme de sange in ea.

Semnificatia diferitelor culori ale urinei:

Urina este un lichid expulzat din corp. Este secretat de rinichi prin sistemul urinar. Este o colectie de deseuri din metabolism. Culoarea sa obisnuita variaza de la galben translucid la chihlimbar datorita pigmentului urocromic.

Publicitate

Cand culoarea urinei are o nuanta intunecata, aceasta indica deshidratarea. Bea multa apa si totul va reveni la normal.

Culoarea se poate schimba, de asemenea, in functie de alimentele consumate sau de bolile pe care le puteti suferi. Cu cat culoarea este mai deschisa, cu atat va simtiti mai bine. Culoarea galben deschis este un semn al unei bune hidratari.

Publicitate

Cand cantitatea de urina creste, trebuie sa fii atent. Aceasta crestere ar putea fi un simptom al diabetului.

Culori anormale ale urinei:

– Urina verde sau albastra

Citeste si articolul :   Ce alimente devin daunatoare cand sunt reincalzite

Aceasta culoare este cea a alimentelor sau bauturilor pe care le-am ingerat. Cand mancam produse colorate artificial, culoarea urinei noastre se schimba. Sparanghelul, de exemplu, nu numai ca schimba culoarea urinei, ci si mirosul acesteia.

– Urina roz sau rosie

Alimentele precum sfecla, afinele, rubarba si anumite laxative pot schimba culoarea urinei si pot provoca aceasta culoare rosiatica. Daca nu, este cel mai probabil urma de sange din urina.

– Urina de culoare inchisa

Aceasta culoare poate fi un simptom al bolilor renale, infectiei tractului urinar, pietrelor la rinichi, problemei prostatei.

– Urina de culoare portocalie

Aceasta schimbare de culoare poate fi cauzata de alimente precum fructe de padure sau sfecla. Poate fi, de asemenea, un semn de deshidratare sau o problema cu ficatul sau bila.

– Urina spumoasa

Una dintre cauzele urinei spumoase este cat de repede urinezi. Poate fi un semn de deshidratare. Cu toate acestea, atunci cand urina este in mod regulat spumoasa, este imperativ sa va adresati unui medic, deoarece poate fi un semn al unei boli de baza.

Citeste si articolul :   10 sfaturi pentru luarea unei decizii dificile (partea a doua)

Trebuie sa vedeti un medic:

De obicei, o schimbare drastica a culorii urinei este cauzata de ceea ce am mancat in timpul zilei. Cu toate acestea, daca aceasta modificare nu are legatura cu dieta dvs., consultati imediat un medic. Este imperativ sa faceti acest lucru daca:

Cantitatea de urina este mult mai mare  decat de obicei.

Aveti dificultati la urinare.

Urinezi mai des.

De multe ori te trezesti noaptea pentru a urina.

Urinezi, dar in cantitati mici de fiecare data.

Aveti durere la urinare.

Nu ignora niciodata aceste semne. Consultati-va medicul pentru a va asigura ca nu aveti o boala grava.

Autor