5 alimente care sunt deosebit de bune pentru sanatatea persoanelor in varsta

Pentru a ramane sanatos, trebuie sa mananci corect. In timp, acest sfat devine si mai important pe masura ce metabolismul incetineste la batranete, functia cognitiva se deterioreaza, densitatea minerala osoasa scade si masa musculara se pierde. Din fericire, unele alimente sanatoase si gustoase pot ajuta la reducerea efectelor negative ale imbatranirii.

Afine

Afinele sunt bogate in fitochimicale cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante care ajuta la incetinirea deteriorarii memoriei si a altor abilitati mentale pe masura ce imbatranim. Aceste  boabe sunt  benefice  si pentru sanatatea oaselor, deoarece alimentele bogate in antioxidanti accelereaza vindecarea oaselor si cresc densitatea osoasa, reducand astfel riscul de fracturi.

Legume cu frunze

Legumele cu frunze, precum afinele, sunt bogate in antioxidanti care, daca sunt consumate in mod regulat, pot reduce riscul de boli de inima, diabet, cancer, dementa si boala Alzheimer. In plus, verdeata cu frunze (spanac, varza chineza, rucola etc. ) contine acid folic, magneziu, potasiu si vitamina K. Toate aceste substante sunt bune pentru sistemul cardiovascular, creierul si oasele.

Peste gras

Pestele gras (somon, pastrav, macrou,etc. ) este bogat in acizi grasi omega-3 care imbunatatesc sanatatea creierului si a sistemului nervos si reduc riscul bolilor de inima. Pestele este, de asemenea, o sursa excelenta de proteine de calitate necesare pentru mentinerea fortei si a masei musculare.

Oua

Ouale sunt deseori recomandate sa fie consumate fara galbenus, dar contin majoritatea nutrientilor. Galbenusul este bogat in: seleniu, vitamina D, vitaminele B6 si B12, precum si colina, care este foarte important pentru memoria si starea de spirit a oamenilor.

Nuci si seminte

Nucile si semintele (alune, nuci, caju, fistic, seminte de dovleac si floarea soarelui, nuci de macadamia etc. ) sunt surse excelente de proteine vegetale si acizi grasi omega-3. Dar nu ar trebui sa mananci prea multe dintre ele, deoarece sunt foarte bogate in calorii si bogate in grasimi. Este mai bine sa consumati nu mai mult de o suta de grame de nuci si seminte pe zi: pot fi folosite ca gustare rapida, convenabila si satisfacatoare.

Leguminoase

O alta sursa bogata de proteine vegetale sunt leguminoasele: fasole, naut, mazare, linte etc. Pe langa proteine, aceste alimente contin fibre, care imbunatatesc digestia si favorizeaza pierderea in greutate, ceea ce este foarte important cu un risc crescut de diabet si boli de inima . Fibrele alimentare alimenteaza, de asemenea, bacteriile benefice din intestine, care sustin functionarea normala a creierului si a sistemului imunitar.

Autor