9 simptome ale deficitului de vitamina C. Lipsa acestei vitamine poate avea consecinte grave

Daca nu exista o afectiune de baza, deficientele provin in principal din dieta. Astfel, atunci cand aportul de nutrienti este insuficient, organismul nu mai poate functiona optim. In cazul vitaminei C, aceasta din urma neputand sa o stocheze este obligat sa o extraga regulat din ceea ce consumam. Ocupand mai multe roluri in organism, o deficienta a acestuia din urma poate avea consecinte nocive asupra sanatatii.

Descopera cele 9 semne de avertizare care indica deficit de vitamina C

Mancarea noastra este principala sursa de aprovizionare a organismului cu vitamina C. Potrivit ANSES , este nevoie de 110 mg din aceasta vitamina zilnic la adulti pentru a beneficia de beneficiile sale in mod optim.

Diferitele beneficii ale vitaminei C:

Muriel Bonneau , nutritionist, evidentiaza cateva dintre activitatile sale in organism:

– Intarirea oaselor si tesuturilor corpului

– Reinnoirea pielii

– Arderea celulelor adipoase

– Intarirea imunitatii pentru apararea impotriva infectiilor

– Absorbtia fierului

9 semne care releva lipsa vitaminei C

1- Umflarea si sangerarea gingiilor

Umflarea, inflamatia sau sangerarea gingiilor sunt semnale le care trebuie sa aveti grija. Intr-adevar, vitamina C joaca un rol foarte important pentru sanatatea bucala. Intr-un studiu publicat in American Society for Microbiology, s-a demonstrat ca nivelurile scazute de vitamina C din organism ar putea duce la boli precum parodontita.

Citeste si articolul :   Primele semne de avertizare ca aveti deficit de vitamina B12

2- Caderea parului

Caderea parului este, de asemenea, un semn ca nu aveti suficienta vitamina C in organism. Intr-adevar, aceasta vitamina ajuta la reducerea cantitatii de radicali liberi din organism. De asemenea, stimuleaza cresterea parului, ajutand corpul sa absoarba mai mult fier. Mai mult, un studiu publicat in Journal of Korean Medical Science, confirma faptul ca un deficit de fier accelereaza caderea parului.

3- Sangerari recurente din nas

Daca consumati frecvent vitamina C, aceasta va va ajuta sa va consolidati vasele de sange. Intr-adevar, acesta din urma poate fi slabit din cauza lipsei de acid ascorbic, provocand astfel sangerari, dupa cum explica Jean Michel Cohen.

4- Piele uscata sau aspra

Culoarea rosie, precum si natura aspra si uscata a pielii tale, sunt semne la care trebuie sa fii atent. Vitamina C ofera protectie antioxidanta, care ajuta la reducerea efectelor razelor ultraviolete si la stimularea sintezei colagenului. Aceasta substanta este esentiala pentru mentinerea hidratarii si elasticitatii pielii.

Citeste si articolul :   De ce este periculoasa deficienta de fier in organism?

5- Vanatai pe corp

Aparitia leziunilor cutanate inexplicabile, inclusiv vanatai, este un semn la care trebuie sa fii atent. Acest lucru se intampla atunci cand vasele de sange slabite excesiv se rup sub piele si sangele curge sub suprafata dermei. Potrivit unui studiu publicat in Biomedical Journal, suplimentarea cu vitamina C ar remedia acest lucru.

6- Vindecare mai lenta

Daca observati ca ranile se vindeca mai greu, atunci corpului ii poate lipsi vitamina C, care este esentiala pentru stimularea productiei de colagen pentru reinnoirea tesuturilor. In plus si conform oamenilor de stiinta , consumul regulat de alimente bogate in vitamina C ar favoriza vindecarea ranilor.

7- Dureri articulare

Umflarea si durerea articulatiilor sunt semne frecvente si revelatoare ale unui deficit de vitamina C. Intr-adevar, lipsa de colagen poate afecta aceste articulatii si poate creste riscul de artrita, tendonita etc.  Potrivit The Arthritis Foundation, este necesar un aport adecvat pentru mentinerea sanatatii articulatiilor si prevenirea artritei inflamatorii.

Citeste si articolul :   Vitamina B6 : vitamina anti-imbatranire

8- Un sistem imunitar mai slab

Potrivit lui Jean Michel Cohen, un deficit de vitamina C poate duce la o scadere a globulelor albe din sange responsabile de combaterea atacurilor care submineaza sanatatea noastra. Prin urmare, un consum regulat si adecvat cu aporturile recomandate este esential pentru a consolida imunitatea .

9- Dispozitie proasta

Consumul regulat de vitamina C imbunatateste starea de spirit si permite corpului tau sa raspunda mai bine la stres, depresie, anxietate si oboseala .

Autor