Atunci cand dieta contine aporturi insuficiente de nutrienti, pot aparea deficiente, crescand riscul de infectii si boli, pe langa slabirea imunitatii. Alte conditii de sanatate, cum ar fi oboseala cronica sau slabiciunea musculara, se pot dezvolta si pot afecta calitatea vietii.
Numita si cobalamina, vitamina B12 este esentiala pentru buna functionare a organismului. Persoanele care nu consuma produse de origine animala si persoanele in varsta prezinta un risc mai mare de a dezvolta o deficienta si ar trebui sa fie atenti la simptomele unei deficiente a acestei vitamine.
Care este rolul vitaminei B12?
Depozitata de corpul nostru, vitamina B12 apartine familiei numeroase de vitamine din grupul B si are proprietati antidepresive, antialergice si analgezice. Dupa cum explica dieteticianul-nutritionist Marie-Laure André , aceasta contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a creierului, pe langa interventia in mai multe procese importante. „ Este esential pentru sinteza neurotransmitatorilor, precum si pentru mentinerea integritatii sistemului nervos , in special a invelisului de mielina care protejeaza nervii si le permite sa functioneze”, explica expertul. In plus, joaca si un rol in formarea celulelor rosii din sange si in sinteza ADN-ului.
Care sunt cauzele deficitului de vitamina B12?
Potrivit dr. Larry E. Johnson , profesor asociat de geriatrie si medicina de familie si preventiva, deficitul de vitamina B12 poate aparea atunci cand organismul are dificultati in absorbtia acesteia sau atunci cand o persoana nu o consuma suficient prin sursa de alimentare. Acesta este in special cazul veganilor si vegetarienilor, cu exceptia cazului in care iau suplimente alimentare. Femeile gravide, persoanele cu anemie si persoanele in varsta sunt, de asemenea, expuse riscului de a dezvolta deficit de vitamina B12. Cel mai adesea, aceasta afectiune este considerata a fi legata de absorbtia slaba a acestui nutrient solubil in apa din urmatoarele motive:
O boala cronica, inflamatorie a intestinului, care afecteaza o sectiune a intestinului subtire
O scadere a aciditatii gastrice care se observa adesea la varstnici
Medicamente precum metformina, utilizate pentru tratarea diabetului sau a antiacidelor
Tulburari de malabsorbtie, cum ar fi boala celiaca sau legate de pancreas (problemele hepatice pot afecta depozitarea vitaminei B12 in ficat)
Bacteriile care prolifereaza in intestinul subtire
Operatie in care este indepartata partea intestinului care absoarbe vitamina B12
O infectie cu tenie de peste
Chirurgie pentru slabit
Lipsa factorului intrinsec poate fi, de asemenea, responsabila pentru o deficienta si se datoreaza anticorpilor anormali care ataca celulele stomacului. Produse de un sistem imunitar hiperactiv, ele dau nastere la ceea ce se numeste gastrita atrofica cu metaplazie intestinala. In ceea ce priveste persoanele in varsta, aciditatea redusa impiedica organismul sa extraga complet vitamina B12 din proteinele din carne. Cu toate acestea, suplimentele pot fi absorbite corect chiar si atunci cand aciditatea stomacului scade.
Care sunt semnele deficitului de vitamina B12?
Marie-Laure André face bilantul simptomelor care pot fi legate de acest deficit de vitamine. In general, ea citeaza greata, amorteala, tulburari digestive, oboseala si pierderea memoriei. Dar exista si alte simptome pe care un medic le poate evalua pentru a afla daca aveti un deficit . Acestea implica:
Slabiciune generalizata
Anemie
Respiratie scurta
Palpitatii
Episoade de constipatie
Durere abdominala
Pierderea poftei de mancare
Flatulenta
Tulburari neurologice (dificultati la mers, amorteala la nivelul membrelor, dementa sau tulburari ale dispozitiei)
Potrivit Helen West , dietetician, exista si un alt simptom care poate trece neobservat este ceea ce se numeste glossita. Cu alte cuvinte, avand o limba rosie, umflata si dureroasa. Pot aparea, de asemenea, senzatii de ciupire sau furnicaturi pe limba, la fel ca ulcerele bucale.
Unde se gaseste vitamina B12?
Ramane disponibila in principal in lapte, branza, carne de organe, anumiti pesti si crustacee sau chiar in oua. Produsele de origine animala, cum ar fi ficatul, rinichii sau creierul, contin cantitati bune. Acelasi lucru este valabil si pentru scoici, stridii, caracatita, sardine, crab, somon si ton . Se gaseste si in anumite alimente imbogatite cu proteine precum drojdia nutritionala, laptele de soia si anumite cereale. Potrivit dieteticianului, miso si spirulina il contin, de asemenea, dar nu este sigur ca asimilarea acestuia este optima in aceasta forma. In cele din urma, suplimentele sub forma de fiole, capsule sau injectii pot fi recomandate de catre medic in caz de deficienta.