Cinci beneficii ale grapefruitului despre care s-ar putea sa nu stiti

Multi oameni considera ca grepfruitul nu este cel mai placut fruct, deoarece are adesea un gust usor amar. Dar, in ciuda unor defecte de gust, acest fruct este foarte sanatos. Are un continut scazut de calorii si este excelent pentru calmarea setei datorita continutului ridicat de apa. Dar asta nu este tot. Iata cateva beneficii ale grapefruitului pentru sanatate.

Ajuta la ameliorarea racelilor

O doza de vitamine A si C face din grapefruit un remediu excelent pentru combaterea racelii. Din pacate, el nu poate preveni boala, dar este capabil sa atenueze simptomele si, eventual, sa scurteze durata racelii.

Reduce nivelul colesterolului „rau”

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, grapefruitul poate reduce nivelul colesterolului cu lipoproteine cu densitate mica („rau”) cu pana la 15,5%. Atat grapefruitele rosii, cat si cele albe, care au un gust  mai putin amar, au acest efect. Daca luati medicamente pentru scaderea colesterolului, nu este recomandat sa consumati  grapefruitul pentru efectul suplimentar , deoarece sucul acestor fructe poate interactiona slab cu unele medicamente

Normalizeaza tensiunea arteriala

Pe langa scaderea nivelului de colesterol, grapefruitul are o alta proprietate importanta pentru sistemul cardiovascular: normalizeaza tensiunea arteriala. Milioane de oameni din intreaga lume sufera de hipertensiune arteriala, punandu-i pe acestia la risc crescut de a dezvolta boli de inima, dar consumul regulat de grapefruit poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Oamenii de stiinta sugereaza ca aceasta proprietate a fructului se datoreaza continutului ridicat de potasiu, care neutralizeaza efectele negative ale sodiului. Unele medicamente pentru tensiunea arteriala, cum ar fi medicamentele pentru colesterol, pot sa nu functioneze bine cu grapefruitul. Prin urmare, daca luati in mod constant ceva, acest fruct nu trebuie consumat des.

Publicitate

Accelereaza vindecarea ranilor

Vitamina C din grapefruit ajuta la formarea tesutului cicatricial sanatos si a vaselor de sange noi, ceea ce accelereaza foarte mult vindecarea ranilor. Desigur, regenerarea instantanee, , dupa ce a consumat grapefruit nu se va intampla, dar in timp, procesul de reparare a tesuturilor deteriorate se va realiza  mai repede.

Citeste si articolul :   Principalele proprietati utile ale sparanghelului

Ajuta la controlul nivelurilor de zahar din sange

Grapefruitul are un indice glicemic destul de scazut, ceea ce inseamna ca nu duce la cresteri mari ale glicemiei. Acest lucru este confirmat de un studiu publicat in Journal of Medicinal Food . Participantii la studiu care au consumat in mod regulat grapefruit sau au baut suc inainte de masa principala au avut o crestere mai putin dramatica a nivelului de insulina fata de ceiltati . Dar merita sa ne amintim ca, daca aveti diabet, reactia dumneavoastra la alimente poate sa nu fie aceeasi. Prin urmare, dupa ce ati consumat fructul, merita sa va verificati nivelul zaharului pentru a vedea daca grapefruitul poate sa fie parte permanenta a dietei sanatoase.

Publicitate

Autor