Cand va adopta Romania certificatul verde european

In mai putin de trei saptamani, Romania alaturi de celelalte state europene ar trebui sa inceapa sa foloseasca certificatul verde european.

Acest document ne va ajuta sa demonstram imediat daca suntem vaccinati, testati, ori am trecut prin boala de curand fara sa mai fie nevoie de carantina. Astfel, pentru teste oficialii europeni au decis sa ofere 100 de milioane de euro pentru testari gratuite sau mai ieftine.

Tinerii care merg la studii in alta tara si nu sunt vaccinati, muncitorii sezonieri care trebuie sa traverseze frontiera, oameni care trebuie sa viziteze persoane bolnave si cei cu venituri reduse vor putea sa faca teste gratuite sau mai ieftine.

”Pentru ca altfel e complicat. Pana la urma pot plati pana la 100 de euro pe un singur test, pentru un student sau un muncitor transfrontalier, asta e o avere, daca ar trebui sa treaca frecvent frontiera si sa refaca acest test daca nu este vaccinat”, a declarat Ramona Strugariu, europarlamentar.

Comisia Europeana ofera 100 de milioane de euro pentru testari in tot spatiul comunitar, cu posibilitatea de a dubla suma.

”Sunt convins ca nu va fi distribuita egal. E vorba de populatie intotdeauna si de conditiile sociale din fiecare stat, cred ca fiecare stat va stabili si directiile de finantare, de utilizare a acestor sume. Nu sunt sume foarte mari, dar cred ca vor ajuta acest proces de testare”, a declarat si Marian Jean Marinescu, Europarlamentar.

Rezultatele testelor vor fi trecute in noul certificat verde european, si fiecare tara va decide daca accepta si testul rapid, pe langa cel PCR. Cei care calatoresc si nu s-au vaccinat scapa de aceasta obligatie daca pot demonstra ca au trecut prin boala in ultimele 6 luni.

”Certificatele de vindecare pe baza testelor pentru depistarea anticorpilor nu sunt inca incluse pentru ca nu avem suficiente dovezi stiintifice. Comisia solicita informari periodice si in functie de cum evolueaza doveziule stiintifice, aceste date vor fi adaugate”, a mai spus Ramona Strugariu, Europarlamentar.

Citeste si articolul :   O suta de artisti romani au cantat „Histos a Inviat” pentru a transmite un mesaj de solidaritate

Dupa ce a trecut cu succes de testele de conectare la sistemul european, STS lucreaza la platforma unde vom putea intra sa descarcam aceste certificate. Pentru asta este nevoie si ca legislatia europeana sa fie transpusa in cea romaneasca.

Senatorii ar fi trebuit sa adopte un proiect de hotarare in acest sens inca de la jumatatea lunii mai, cand era primul termen. Discutiile au fost insa amanate in mod repetat, astfel ca nici acum nu stim cand vor acorda acest vot. Oricum, procedura nu s-a incheiat deoarece deputatii trebuie sa isi dea apoi acordul. Este doar o formalitate, dar una care se pare ca dureaza si de ea depinde lansarea platformei de unde vom descarca certificatele verzi.

In cazul in care Romania nu va fi gata pana pe 1 iulie, regulamentul european prevede inca o perioada de sase saptamani, astfel incat certificatele sa poata fi eliberate pana la jumatate lunii august. Totusi, de la 1 iulie, trebuie sa fim gata sa verificam certificatele emise in alte tari.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.