Cinci alimente bogate in prebiotice

Prebioticele sunt fibre dietetice nedigerabile care hranesc bacterii benefice (probiotice). Daca obtinem suficiente prebiotice din alimente, atunci bacteriile intestinale benefice au de mancat, ceea ce inseamna ca pot creste si pot aduce beneficii organismului. Majoritatea prebioticelor se gasesc in aceste cateva alimente.

Cicoare

Aceasta bautura din planta perena cu acelasi nume este populara printre cei carora nu le place sau nu pot bea cafea. Are un gust destul de specific, care seamana vag cu cafeaua. Bautura de cicoare contine inulina (un prebiotic) care nu numai ca hraneste bacteriile benefice, ci si normalizeaza nivelul colesterolului si al zaharului din sange.

anghinare de Ierusalim

Tuberculii de anghinare de Ierusalim sunt folositi practic ca si  cartofii: sunt fierti, prajiti, coapti etc. Are o aroma usoara de nuci si ciuperci. Anghinarea de Ierusalim, ca si cicoarea, contine inulina, precum si vitamina C, colina, potasiu, siliciu si fosfor. Consumul regulat al acestei plante intareste sistemul imunitar si imbunatateste functionarea sistemului nervos.

Usturoi

Aceasta planta aromata a castigat de mult titlul de vindecator la domiciliu numarul unu. Acest lucru se datoreaza faptului ca usturoiul contine multe substante utile: vitamine B, vitamina C, potasiu, calciu, mangan, seleniu, crom, precum si prebiotice – inulina si fructooligozaharide. Nu multor oameni le place sa manance usturoi la fel, dar poate fi adaugat la supe, feluri principale, sosuri etc.

Publicitate

Ceapa

Un alt produs mirositor specific care contine o cantitate mare de prebiotice. La fel ca usturoiul, putina lumeo maanca cruda  cruda. Dar merge bine cu un numar imens de feluri de mancare: de la salate simple la capodopere culinare complexe. Ceapa contine multe vitamine si minerale, ajuta la combaterea infectiilor si la intarirea sistemului imunitar.

Banane

Bananele sunt nu numai gustoase si satisfacatoare, ci si sanatoase. Acestea contin un amidon rezistent, care este un prebiotic, precum si potasiu, magneziu si vitamine B. Bananele sunt o gustare rapida excelenta pentru a ajuta la imbunatatirea functiei stomacului si la ameliorarea balonarii. Consumul regulat al acestor fructe dulci poate ajuta la combaterea crampelor musculare, protejarea impotriva bolilor de inima si imbunatatirea functiei creierului.

Autor