Vitamina C. Mihaela Bilic: “Nu exista in alt aliment cu mai multa vitamina C, fibre, minerale, decat in acesta”

Medicul nutritionist, Mihaela Bilic, a vorbit despre importanta patrunjelului pentru organismul uman.

De asemenea, nutritionistul a vorbit despre importanta alimentatiei in aceasta perioada, facand si o lista a alimentelor care pot asigura necesarul de vitamine si nutrienti, asigurandu-ne un sistem imunitar puternic:

„Avem pe toate drumurile patrunjel, doar ca greseala nostra este ca nu-l mancam, il punem in ciorba de decor. Nu exista in alt aliment mai multa vitamina C, fibre, minerale si fier ca in patrunjel. Trebuie sa invatam din bucataria libaneza sa-l facem salata, adica sa-l mancam cu snopul.

Vreau sa va spun ca in Franta, tuturor bolnavilor convalescenti din spitale, li se da zilnic salata aceea de patrunjel. Este un aliment atat de banal pe care nu il apreciem la adevarata lui valoare. Poate fi combinat cu ulei de masline si lamaie. Avem piata plina de patrunjel, haideti sa-l mancam cu snopul. Patrunjelul inseamna vitamina C si Fier, iar cand vorbim despre imunitate avem nevoie de acesti antioxidanti, de vitamina A, C si E, pentru ca antioxidant inseamna blocarea oxidarii din organism. Iar oxidare inseamna ruginire. Ca sa blocam ruginirea organismului ii dam vitamina C, fructe si legume proaspete.

Cu cat mai colorate, cu atat mai bine pentru ca mai sunt si acei pigmenti vegetali care au si ei efecte benefice. Atentie mare cu vitamina C pentru ca este extrem de sensibila. Depozitarea indelungata, lumina si caldura o distrug. Din cauza aceasta, atunci cand simtim ca suntem mai slabiti, este recomandat sa luam chiar si suplimente de vitamina C, tocmai pentru ca nu avem de unde sa luam fructe si legume culese de mai putin de 48 de ore.

Vitamina A este usor de gasit in toate produsele de origine animala cu grasime – lapte, ficat sau ou, dar mai exista si o forma vegetala pe care o gasim in toate legumele si fructele portocalii. Cat despre vitamina E, o lingura de ulei asigura strictul necesar.

Toata lumea vorbeste de vitamina D, dar trebuie sa stim ca organismul are capacitatea lui de a o produce. Culmea este ca sintetizam vitamina D si daca stam la lumina intr-o zi mai innorata.

Citeste si articolul :   Produse diuretice pentru scaderea in greutate si scaderea tensiunii arteriale

”Stresul si lipsa somnului prabusesc imunitatea”

Printre alte substante care cresc imunitatea mai sunt si acizii grasi omega 3, acesta putand fi luat din peste gras, un galbenus de ou, sardina sau hamsie.

Tot la capitolul imunitate, nu as vrea sa uitati de alimentele fermentate. Imunitatea locuieste in colon, important fiind echilibrul intre culturile de bacterii benefice si cele mai putin benefice. Acestea nu ar trebui omorate prin antibiotic, ci prin multiplicarea celor benefice. Acest lucru il facem cu ajutorul un produse ca muraturile, sana, chefir, iaurt si branzeturile.

Vreau sa va mai amintesc de ceaiul verde, care are o capacitate ontioxidanta extraordinara, daca bem cel putin 5 cani pe zi. Nu uitati nici de echinacea sau ciocolata.

Pe de alta parte, tineti cont de faptul ca stresul si lipsa somnului prabusesc imunitatea cum noi nu putem sa o compensam prin mancare“, a declarat Mihaela Bilic la PRO TV.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.