Beneficii dovedite ale vitaminei A

O  persoana primeste o parte semnificativa a vitaminei A din carotenoizi – acestia sunt precursorii vitaminei A, care sunt transformate in ea deja in organism. Cel mai abundent dintre carotenoizi este β-carotenul, din care 6 mg se transforma intr-un  mg de vitamina A. In medie, oamenii primesc aproximativ 20-30% din vitamina A din carotenoizi si 70-80% din retinoizi.

Beneficii dovedite ale vitaminei A

Protejeaza ochii

Vitamina A este implicata in sinteza rodopsinei, un pigment ocular care este responsabil pentru adaptarea vederii la intuneric si distinctia culorilor.

Suplimentarea cu vitamina A s-a dovedit, de asemenea, ca reduce riscul degenerescentei maculare si a pierderii vederii legate de varsta. Cu toate acestea, in acest caz, este eficient numai in cazul tratamentului combinat cu alte medicamente .

Buna pentru piele

Retinoizii se gasesc in multe produse de infrumusetare, cum ar fi creme anti-imbatranire, creme de protectie solara, seruri hidratante si remedii pentru acnee  – si pentru un motiv intemeiat. Vitamina A:

-stimuleaza productia de colagen – o proteina care este responsabila pentru elasticitatea pielii, protejandu-o astfel de cadere si de ridurile premature;

-participa la producerea si reinnoirea celulelor epidermice;

-hidrateaza pielea si normalizeaza productia de sebum;

-eficient pentru tratamentul inflamatiei, ranilor si acneei. Academia Americana de Dermatologie recomanda utilizarea suplimentelor de vitamina A pentru tratamentul acneei

In cele din urma, vitamina A regleaza pigmentarea pielii, protejandu-o astfel de petele intunecate.

Intareste sistemul imunitar

Vitamina A este importanta pentru sistemul imunitar, deoarece:

-participa la sinteza leucocitelor – globule albe din sange, care sunt responsabile pentru combaterea bolilor (o cantitate suficienta de vitamina A din dieta face leucocitele mai tenace si eficiente in distrugerea parazitilor si tumorilor);

-participa la producerea de anticorpi – proteinele plasmatice din sange, care lupta si impotriva infectiilor;

-protejeaza organismul de boli prin stimularea producerii de noi celule ale tesuturilor epiteliale si mucoase, si anume, acestea servesc drept scut natural al organismului impotriva bolilor din mediul extern.

Citeste si articolul :   Cinci beneficii pentru sanatate ale ceaiului despre care nu stiai

Vitamina A este adesea prescrisa ca adjuvant in tratamentul multor boli infectioase precum tuberculoza, pneumonia si malaria .

Imbunatateste functia de reproducere si protejeaza fatul

Pentru femei, vitamina A este esentiala in primul rand in timpul sarcinii. Numeroase studii arata ca administrarea suplimentara de vitamina A la femeile gravide reduce riscul multor patologii si intarzieri de dezvoltare la fat.

Existenta acestei relatii a fost dovedita, dar pana acum este putin inteleasa. Cu toate acestea, medicii recomanda femeilor sa se asigure ca nu exista deficit de vitamina A inainte de conceptie si sa mareasca doza in timpul sarcinii si alaptarii

Publicitate

Publicitate

Autor