Cine nu ar trebui sa manance dovleac si de ce

Dovleacul este fructul perfect de toamna. Poate fi preparat in diferite moduri: coapt, fiert, aburit, piure.

Multi oameni de stiinta vorbesc despre beneficiile dovleacului. Util atat pentru copii, cat si pentru adulti. Cu toate acestea, nu toata lumea este incurajata sa includa dovleacul in dieta lor.

Beneficii:

Aceasta leguma este 90% apa, contine o multime de vitamine, aminoacizi, proteine, carbohidrati. In special, legumele contin vitaminele A, C, E, D, PP, K, grupa B si vitamina T rara.

Dovleacul este bogat in minerale precum fluor, magneziu, cupru, calciu, zinc, mangan, fosfor, iod. In plus, poate fi pastrat la temperatura camerei si nu isi pierde proprietatile benefice.

Publicitate

Dovleacul are un efect laxativ,  acest lucru  are un efect bun asupra functionarii tractului gastro-intestinal. Recomandat pentru indepartarea colesterolului si a toxinelor din organism.

Datorita continutului ridicat de potasiu, consumul acestei legume imbunatateste functia cardiovasculara si reduce riscul de hipertensiune.

Citeste si articolul :   Oua pentru sanatate: Afla ce se va intampla cu corpul tau daca mananci 1 ou fiert in fiecare zi

Daune :

Dovleacul complica grav procesul de slabire datorita indicelui glicemic ridicat. Modul in care il pregatiti este foarte important.

Daca iubesti dovleacul si nu vrei sa renunti la el, asigura-te ca il consumi  crud.

La fel se intampla si cu ficatul gras. Astfel, dovleacul are un indice glicemic mult mai mic si isi pastreaza toate proprietatile benefice.

Diabet

Datorita indicelui glicemic ridicat, dovleacul nu este recomandat diabeticilor, deoarece poate provoca salturi accentuate ale zaharului din sange.

Gastrita

Proprietatile sale alcaline puternice sunt  destul de acide.

Poate fi daunator persoanelor cu gastrita, aciditate scazuta sau alte tipuri de dezechilibru acido-bazic.

Persoanele cu ulcer gastric sau duodenal ar trebui, de asemenea, sa excluda acest produs din meniul lor .

Publicitate

Autor