De ce avem cosmaruri

Dar se pare ca cosmarurile nu sunt altceva decat propriile noastre temeri interioare, iar cosmarurile pot fi de mare ajutor.

Ai fi surprins, dar cosmarurile ne ajuta cu adevarat sa facem fata stresului. Creierul percepe visele ca pe un eveniment foarte real, care, cand te trezesti, va deveni o amintire. Ideea din spatele cosmarurilor este sa ne pregatim pentru o situatie in care ne putem gasi in viata reala si, datorita lor, vom fi pe deplin pregatiti cand se va intampla.

„Cosmarurile sunt bune pentru supravietuirea noastra, altfel ar fi probabil excluse din procesul evolutiv”, a spus Deirdre Barrett, psiholog la Universitatea Harvard. Barrett explica ca cosmarurile servesc ca o modalitate de a concentra atentia unei persoane asupra problemelor pe care creierul lor trebuie sa le raspunda.

„Cosmarurile probabil au evoluat si au persistat pentru a ne face sa ne facem griji cu privire la potentialele pericole”, a spus Barrett.

Publicitate

Daca aveti un vis neplacut, inseamna ca „lumea noastra interioara” necesita o atentie urgenta din cauza stresului acumulat. De multe ori motivul pentru aceasta este desertaciunea grijilor si responsabilitatilor cotidiene. Deci, incercati sa memorati toate imaginile infricosatoare si incercati sa determinati cu ce parte a vietii dvs. se raporteaza si cu ce trebuie sa va schimbati.

Iata cateva motive pentru visele rele:

Citeste si articolul :   Ce inseamna cand visezi pe cineva?

– Daca visezi ca cazi, probabil iti este frica sa nu pierzi controlul asupra situatiei;

– Un vis in care cineva te urmareste poate fi asociat cu un fel de traumatism, cel mai adesea din copilaria ta;

– Daca ucizi pe cineva in vis, inseamna adesea ca ai probleme cu aceasta persoana, dar in viata de zi cu zi nu permiti ca aceste emotii sa „iasa”;

„Daca te omoara, poate insemna ca ti-e frica de cineva din familia ta”.

Cosmarurile tind sa reapara atunci cand nu acordati suficienta atentie. Daca ai curajul sa descifrezi mesajul si sa iei masurile corespunzatoare, cosmarurile se vor termina imediat. Daca incercati sa va schimbati pozitia de dormit sau faceti alte incercari de a nu mai visa.

Daca cosmarurile sunt deosebit de intruzive si apar mai des de o data pe luna, va pot afecta sanatatea. Si nu doar mental. Insomnia si stresul din ceea ce vedeti in vis pot duce la diverse boli.

Citeste si articolul :   Cinci tipuri de partener de evitat

Deoarece psihicul si fizicul nostru sunt strans legate, cosmarurile pot fi declansate de probleme fiziologice, cum ar fi astmul. Respiratia scurta poate provoca creierul sa se pregateasca pentru situatii dificile iminente.

Publicitate

Publicitate

Autor