Ardei iute pentru durere, bacterii si diabet

Multi dintre noi adora ardeiul iute. Sunt cunoscuti pentru proprietatile lor de vindecare si capacitatea lor de a va proteja sanatatea.

Ardeiul iute este originar din America Centrala si a fost folosit ca un condiment de baza in bucataria mexicana de secole. Spaniolii si portughezii i-au introdus in restul lumii. Au devenit raspandite in secolele 16-17 si pana in prezent raman unul dintre cele mai populare condimente din diferite parti ale lumii.

Gustul picant puternic al ardeiului se datoreaza compusilor lor alcaloizi activi – capsaicina, capsantina si capsorubina.

Care sunt beneficiile pentru sanatate ale consumului de ardei iute

Ardeii verzi si rosii proaspeti sunt bogati in vitamina C. 100 de grame de ardei rosii contin 143,7 miligrame de vitamina C, ceea ce reprezinta 240% din DZR. Vitamina C este un puternic antioxidant solubil in apa. Este implicat in sinteza colagenului din corpul uman. Colagenul este una dintre principalele proteine structurale necesare pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, a pielii, a organelor si a oaselor. Consumul regulat de alimente bogate in vitamina C ajuta la protejarea impotriva scorbutului si creste imunitatea, rezistenta organismului la infectii si, de asemenea, curata corpul uman de agentii patogeni nocivi si de radicalii liberi ai oxigenului.

Ardeiul iute este, de asemenea, o sursa buna de antioxidanti, cum ar fi vitamina A, flavonoide, beta si alfa caroten, luteina, zeaxantina si criptoxantina. Ele ajuta la protejarea organismului de efectele nocive ale radicalilor liberi generati de stres si boli.

Ardeii iuti sunt bogati in minerale, potasiu, mangan, fier si magneziu. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si a fluidelor corporale care ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.

Chili contine, de asemenea, cantitati semnificative de complex B, niacina, piridoxina (vitamina B6), riboflavina si tiamina (vitamina B1). Aceste vitamine joaca un rol important in corpul uman si trebuie alimentate din surse externe.

Utilizarea ardeiului iute  in medicina

Ardeii iuti contin capsaicina chimica. Capsaicina si compusii similari sunt folositi la prepararea unguentelor deoarece au proprietati astringente si analgezice.

Aceste remedii sunt utilizate pentru a trata durerile articulare, durerile cauzate de nevralgie si durerile musculare.

Precautii

Continutul de capsaicina face ca acest condiment sa fie popular, dar irita si gura, limba si gatul.

Citeste si articolul :   Pentru a va intari sistemul imunitar: cinci alimente bogate in zinc

Capsaicina provoaca inflamatii locale atunci cand intra in contact cu membranele mucoase delicate ale gurii, gatului si stomacului. Provoaca o senzatie de arsura, deoarece actiunea sa este perceputa ca o senzatie de ceva fierbinte de la terminatiile nervoase ale membranelor mucoase. Pentru a ameliora acest sentiment, puteti consuma iaurt rece pentru a ameliora senzatia dureroasa de arsura cauzata de capsaicina. Acest lucru reduce concentratia substantei si contactul acesteia cu membranele mucoase.

Nu atingeti ochii cu mainile, deoarece acestea pot fi contaminate cu ardei iute. Daca apare iritatie, clatiti ochii cu apa rece .

Valoarea nutritiva a ardeiului iute

Procentul aportului zilnic este indicat intre paranteze. Informatiile nutritionale sunt date pentru fiecare 100g de ardei iute rosii proaspeti, conform raportului USDA.

Prezentare generala:

valoarea energetica – 40 kcal (2%),

carbohidrati – 8,81 grame (7%);

proteine – 1,87 grame (3%)

grasimi – 0,44 grame (2%)

colesterol – 0 miligrame (0%)

fibre – 1,5 grame (3%)

Vitamine:

acid folic – 23 micrograme (6%);

Citeste si articolul :   De ce avem nevoie de vitamina B1

acid nicotinic- 1244 miligrame (8%);

acid pantotenic – 0,201 miligrame (4%);

piridoxina (vitamina B6) – 0,506 miligrame (39%);

riboflavina (vitamina B2) – 0,086 miligrame (6,5%);

tiamina (vitamina B1) – 0,72 miligrame (6%);

vitamina A – 952 UI (UI) – 32%;

vitamina C – 143,7 miligrame (240%);

vitamina E – 0,69 miligrame (4,5%);

vitamina K – 14 μg (11,5%)

Electroliti:

Sodiu – 9 miligrame (0,5%);

potasiu – 322 miligrame (7% DV)

Minerale:

calciu – 14 miligrame (1,5%);

miere – 0129 miligrame (14%);

fier – 1,03 miligrame (13%);

magneziu – 23 miligrame (6% DV)

mangan – 0,187 miligrame (8%);

fosfor – 43 miligrame (6%),

seleniu – 0,5 micrograme (1%),

zinc – 0,26 miligrame (2%)

Fitonutrienti:

beta-caroten (β-caroten) – 534 mcg;

alfa-caroten (β-caroten) – 36 mcg;

beta-criptoxantina (-criptoxantina) – 40 mcg;

luteina-zeaxantina – 709 mcg.

Publicitate

Publicitate

Autor