Alimentele ca medicamente – 11 alimente, o sursa de vitamine B

Vitaminele B joaca un rol important in mentinerea sistemului nervos, a pielii si a metabolismului celular, deoarece sunt cofactori ai enzimelor in multe procese metabolice.

Acest grup include opt vitamine diferite – tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acid pantotenic (B5), piridoxina (B6), biotina (B7), acid folic (B9) si cobalamina (B12) cu numele comun este un complex de vitamine.

Una dintre ele, vitamina B12 se acumuleaza in corpul uman – in maduva osoasa, ficat si activeaza maturarea nucleelor celulare. Cu o dieta variata, organismul mentine niveluri sanatoase de vitamine.

Nivelurile de vitamina B12 pot scadea din cauza consumului redus de alimente, a absorbtiei slabe dintr-un stomac sau intestine bolnav sau a unor afectiuni precum anemia pernicioasa, in care anticorpii la vitamina B12 se acumuleaza in mucoasa stomacului. Este important sa retineti ca suplimentele de complex de vitamina B nu au, de obicei, niciun efect benefic, cu exceptia cazurilor cu deficit demonstrat.

Publicitate

Dimpotriva, consumul excesiv fara necesitate medicala dovedita poate duce la consecinte negative.

Cea mai buna optiune este sa va luati intotdeauna vitaminele si mineralele printr-o dieta variata de alimente , mai degraba decat suplimente, cu exceptia cazului in care este indicat din punct de vedere medical.

Aceasta filozofie a nutritiei si a vindecarii este descrisa in fraza lui Hipocrate, tatal medicinei:

“Lasati-va alimentele sa fie medicamente si medicamentele sa fie alimente.”

Citeste si articolul :   10 alimente pe care nu trebuie sa le reincalziti niciodata

1.Ouale sunt una dintre cele mai bune surse de biotina (B7).

Pe langa faptul ca sunt sursa incontestabila de proteine, ouale contin, de asemenea, majoritatea vitaminelor B si in special biotina. Se gaseste atat in galbenus, cat si in albus, astfel incat ambele sunt benefice pentru a utiliza intreaga valoare nutritiva a unui ou. Ouale trebuie gatite bine, deoarece proteinele crude contin o proteina numita avidina, care interfereaza cu absorbtia biotinei.

2.Semintele de floarea-soarelui ca sursa de acid pantotenic (B5)

Semintele de floarea-soarelui sunt unul dintre alimentele care contin cele mai ridicate niveluri de vitamina B5. Desi acidul pantotenic se gaseste in majoritatea alimentelor vegetale si animale, cantitati foarte mici pot fi pierdute in timpul procesarii. Acestea pot fi adaugate la salate si iaurt sau la o varietate de produse de patiserie.

3.Drojdie  – o sursa de mai multe vitamine B.

Drojdia nutritionala, cunoscuta sub numele de drojdie de bere, este o drojdie inactivata care se vinde sub forma de fulgi galbeni. Acest produs contine unele vitamine B, cum ar fi B1, B3, B6, si este uneori imbogatit cu vitamina B12, care se gaseste cel mai frecvent in produsele de origine animala, cum ar fi carnea si branza. Acesta este motivul pentru care persoanele care urmeaza diete vegetariene si vegane au adesea dificultati in a obtine cantitatea corecta de B12 din mancarea lor.

4.Somonul este una dintre cele mai bune surse de vitamine B.

Somonul este un peste gras cu carne roz si una dintre cele mai bune surse naturale de vitamina B.  O portie de 100 de grame de somon asigura aproximativ jumatate din aportul zilnic necesar de vitamine B3, B6 si B12. Este, de asemenea, o sursa de vitamine B1. , B2 si B5.

Citeste si articolul :   Cele mai bune alimente pentru curatarea colonului

5.Puiul este o sursa de vitamine B3 si B6.

Puiul este o sursa deosebit de buna de niacina si piridoxina si contine si alte vitamine B. Carnea de pui inchis la culoare contine mai putine B3 si B6, dar mai multe B5 si B2 decat carnea alba.

6.Carnea de vita contine cantitati semnificative de vitamina B3.

Carnea de vita contine sase dintre cele opt vitamine B. Este bogata in special in niacina (B3), care este implicata in mentinerea sistemului nervos si a pielii. Vitelul contine, de asemenea, o anumita cantitate de B1, B2 si B6, precum si mai mult de un sfert din valoarea zilnica recomandata pentru B12.

7.Laptele este bogat in special in riboflavina (B2).

Riboflavina ajuta organismul sa utilizeze energia din alimente si sa mentina un sistem nervos sanatos. Laptele de vaca este o sursa buna de vitamina. Un pahar de lapte, pe langa cantitatile mari de riboflavina, contine si B12, B1 si B5. Corpul uman este deosebit de bun in absorbtia B2 din lapte,  iar majoritatea oamenilor obtin riboflavina necesara din lactate, carne si legume.

Citeste si articolul :   5 alimente care sunt deosebit de bune pentru sanatatea persoanelor in varsta

8.Fructele de mare contin vitamine B.

Fructele de mare, cum ar fi stridiile si midiile, sunt bogate in vitamina B. Stridiile sunt bogate in special in vitamina B12 si sunt o sursa buna de zinc.

9.Fasolea si alte leguminoase sunt surse excelente de folat (B9).

Folatul adecvat ajuta la formarea de globule rosii sanatoase. Leguminoasele precum nautul, fasolea si soia sunt surse bune de plante ale acestei vitamine importante.

10.Legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, sunt, de asemenea, o sursa de folat (B9).

Adaugarea legumelor verzi, cu frunze, cum ar fi spanacul, varza sau salata verde la mese, este o modalitate usoara de a creste continutul de folat. O parte din vitamina se poate pierde in timpul gatitului, astfel incat oparirea usoara este o optiune mai buna decat gatitul.

11.Produsele secundare, cum ar fi ficatul de vita, contin diverse vitamine din grupul B.

Carnea din organe, cum ar fi ficatul, este o sursa de vitamine B in cantitati mari. O bucata de ficat de vita de aproximativ 100 de grame contine cantitati mari de B2, B3 si B5, precum si B6, B9 si B12.

Publicitate

Publicitate

Autor