Sfantul Gheorghe

Nu este sigur cand s-a nascut Sfantul Gheorghe si istoricii continua sa dezbata pana in prezent. Cu toate acestea, data mortii sale este estimata a fi 23 aprilie 303 d.Hr.

Prima dovada a existentei lui Gheorghe a aparut in lucrarile bollandistilor Daniel Papebroch, Jean Bolland si Bibliotheca Hagiographica Graeca de Godfrey Henschen. Gheorghe a fost unul dintre mai multe nume enumerate in textul istoric, iar Papa Gelasius a sustinut ca Gheorghe era unul dintre sfintii „ale caror nume sunt venerate in mod just in randul oamenilor, dar ale caror actiuni sunt cunoscute doar de Dumnezeu”.

Gheorghe s-a nascut din Gerontios si Polychronia, ofiter roman si originar grec din Lydda. Amandoi erau crestini din familii nobiliare de anici si Gheorghe, Georgios in limba greaca originala, a fost crescut pentru a-si urma credinta.

Cand a fost suficient de mare, a fost primit in armata lui Diocletian. la sfarsitul anilor ’20, Gheorghe a devenit tribun si a servit ca garda imperiala pentru imparat la Nicomedia.

Publicitate

La 24 februarie, 303 d.Hr., Diocletianul, care ura crestinii, a anuntat ca fiecare crestin pe care l-ar fi trecut armata va fi arestat si fiecare alt soldat ar trebui sa ofere un sacrificiu zeilor romani.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Raed Arafat: "Gelurile dezinfectante din comert omoara coronavirusul, daca sunt pe baza de alcool"

El a refuzat sa respecte ordinul si i-a spus lui Diocletian, care era suparat, dar aprecia foarte mult prietenia sa cu tatal lui Gheorghe.

Cand Gheorghe si-a anuntat convingerile in fata semenilor sai, Diocletian nu a putut sa pastreze vestea pentru sine.

Intr-un efort de a-l salva, Diocletian a incercat sa-l converteasca sa creada in zeii romani, i-a oferit pamant, bani si sclavi in schimbul oferirii unui sacrificiu zeilor romani si a facut alte cateva oferte pe care Gheorghe le-a refuzat.

In cele din urma, dupa epuizarea tuturor celorlalte optiuni, Diocletian a ordonat executarea lui Gheorghe. In pregatirea mortii sale, el si-a dat banii saracilor si a fost trimis la mai multe sesiuni de tortura. El a fost lacerat pe o roata de sabii si a necesitat resuscitarea de trei ori, dar totusi Gheorghe nu s-a intors de la Dumnezeu.

La 23 aprilie 303 d.Hr., a fost decapitat in fata zidului exterior al lui Nicomedia. Corpul sau a fost trimis la Lydda pentru inmormantare, iar alti crestini au mers sa-l cinsteasca ca martir.

Sfantul Gheorghe si Dragonul

Exista mai multe povesti despre Gheorghe care lupta cu dragoni, dar in versiunea occidentala, un balaur sau un crocodil si-a facut cuibul la un izvor care a furnizat apa Silenei, despre care se crede ca este Lcyrene din Libia.

Citeste si articolul :   Bisericile raman inchise. Mesajul genial al unui preot, cand a auzit ca se deschid muzeele din 15 mai: "De pe 15 mai inauguram Muzeul bisericesc "Sf. Vineri"

Oamenii nu au reusit sa colecteze apa si au incercat sa scoata balaurul din cuibul sau cu cateva ocazii. Si-ar parasi temporar cuibul atunci cand i-ar oferi o oaie in fiecare zi, pana cand oile au disparut si oamenii au fost tulburati.

Atunci au decis ca o fecioara va fi la fel de eficienta ca trimiterea unei oi. Orasenii au ales victima tragand paie. Acest lucru a continuat pana cand intr-o zi s-a tras paia printesei.

Monarhul a implorat-o sa fie crutata, dar oamenii n-au vrut. Ea a fost oferita balaurului, dar inainte de a putea fi devorata, a aparut Gheorghe. S-a infruntat cu balaurul, s-a protejat cu semnul Crucii si l-a ucis pe balaur.

Dupa ce au salvat orasul, cetatenii si-au abandonat paganismul si s-au convertit cu totii la crestinism.

Fapte interesante

Sfantul Gheorghe se remarca printre alti sfinti si legende pentru ca este cunoscut si venerat atat de musulmani, cat si de crestini.

Se spune ca Sfantul Gheorghe a ucis balaurul langa mare in Beirut, astfel golful Saint George a fost numit in cinstea sa.

Ziua de sarbatoare a Sfantului Gheorghe se sarbatoreste pe 23 aprilie, dar daca cade inainte de Paste, se sarbatoreste luni de Paste.

Citeste si articolul :   Doliu in Biserica Ortodoxa Romana! S-a stins la doar 39 de ani

Biserica Ortodoxa Rusa sarbatoreste trei zile de sarbatoare Sf. Gheorghe in fiecare an – 23 aprilie, asa cum este de asteptat, 3 noiembrie, pentru a comemora sfintirea unei catedrale dedicate lui in Lydda si pe 26 noiembrie, pentru cand o biserica din Kiev a fost dedicata l.

In Bulgaria, ziua sa de sarbatoare este sarbatorita pe 6 mai cu sacrificarea si prajirea unui miel.

In Egipt, Biserica Ortodoxa Copta din Alexandria il numeste pe Sfantul Gheorghe „Printul Mucenicilor” si sarbatoreste pe 1 mai. Exista o a doua sarbatoare pe 17 noiembrie, in cinstea primei biserici dedicate acestuia.

Sfantul Gheorghe este hramul Angliei si Cataloniei, iar crucea sa se gaseste in toata Anglia.

In lucrarile mai vechi, Sfantul Gheorghe este descris purtand armura si tinand o lance sau luptand cu un balaur, care reprezinta dusmanii lui Hristos.

Publicitate

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.