Care sunt beneficiile sucului de rosii?

Sucul delicios si racoritor obtinut din rosii este considerat pe buna dreptate o sursa de sanatate pentru intreaga familie. Continutul ridicat de licopen antioxidant este principalul plus al bauturii populare.

Acest pigment natural nu este sintetizat in corpul uman, ci intra in organism doar cu alimente (rosii, pepeni verzi, macese). Avand in vedere capacitatea licopenului de a reduce stresul oxidativ, se recomanda administrarea acestuia sub forma de suc de rosii cu pulpa pentru a preveni ateroscleroza si cancerul (studiile arata tendinte pozitive in reducerea formarii celulelor in cancerele de plamani, stomac si prostata).

Care sunt beneficiile sucului de rosii?

Nutritionistii vorbesc despre o combinatie fara precedent de vitamine, minerale, acizi, fitohormoni si fibre dietetice. Datorita compozitiei sale, bautura naturala va stimula organele si sistemele umane, va incetini imbatranirea, va curata colesterolul si toxinele daunatoare, va creste concentratia de hemoglobina si va reduce presiunea intraoculara. Beneficiile sucului de rosii pentru corpul femeilor in timpul sarcinii si sindromului premenstrual au fost dovedite. Se vorbeste mult despre beneficiile sucului de rosii in contextul meniului pentru diabetici; este aprobat de endocrinologi pentru diabet.

Citeste si articolul :   Oregano si beneficiile sale uimitoare

Este necesar sa intelegem soiurile de suc, beneficiile sale si efectele generale asupra organismului depind in mare masura de acest lucru:

Publicitate

-sucul de rosii proaspat stors va avea avantajul maxim, poate fi achizitionat sau facut pe cont propriu in timpul sezonului de coacere a rosiilor si va contine un complex vitaminic complet (A, B, E, C, PP ), precum si calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, clor, crom, zinc, cobalt si alte elemente;

-daca sunteti interesat de cresterea concentratiei de licopen, sucul proaspat ar trebui incalzit, dar nu adus la fierbere, si o picatura de ulei vegetal pentru o mai buna absorbtie a antioxidantului (licopenul este absorbit in tractul digestiv impreuna cu grasimile);

-sucul de rosii fiert va pierde o parte semnificativa din vitamine, iar unii dintre acizii organici se vor transforma in anorganici, deci nu este de dorit sa-l aduceti la fierbere;

-un produs reconstituit este o bautura cumparata facuta din suc concentrat (din pasta de tomate sau pulbere) si apa;

Citeste si articolul :   De ce exista intotdeauna o singura nara blocata atunci cand racim

Pentru ce este bun sucul de rosii si cum se prepara

Vom vorbi mult despre modul in care sucul de rosii este bun pentru organism, dar as dori sa enumeram pe scurt regulile de baza de pregatire si receptie.

Rosiile trebuie sa fie proaspete si nicidecum verzi sau prea coapte.

In pregatirea pentru presare, materiile prime sunt bine spalate pentru a indeparta substantele chimice de pe suprafata.

Un storcator cu melc, spre deosebire de unul centrifugal, satureaza minim masa cu oxigen si acest lucru are un efect pozitiv asupra randamentului produsului si a beneficiilor pentru sanatate.

Este mai bine sa consumati suc proaspat imediat dupa preparare, dar daca aveti de gand sa va rasfatati cu produse din magazin, alegeti o bautura intr-un recipient de sticla in locul unui carton . Daca sucul de rosii a fost pe raft de mult timp, este in general sanatos?

Nutritionistii spun ca in cateva luni dupa deversare, o mare parte din substantele nutritive este distrusa, desi termenul de valabilitate va fi acceptabil.

Citeste si articolul :   Secretul cireselor - Aceste fructe au sapte beneficii pentru sanatate

Sucul de rosii trebuie consumat fara sare si zahar si nu trebuie combinat cu alimente proteice (oua, peste, carne, lapte), precum si cu alimente cu amidon, cum ar fi painea si cartofii, pentru a evita pietrele la rinichi. Un pic de ulei vegetal,  ai o combinatie castigatoare pentru absorbtia perfecta a licopenului. Doua alte puncte importante: nu incalziti sucul si beti-l cu 30 de minute inainte de mese.

Publicitate

Autor