5 alimente bogate in calciu: o alternativa pentru cei care nu consuma lapte

Avem nevoie de calciu nu numai pentru oase si dinti sanatosi, ci si pentru intarirea muschilor si mentinerea sistemului nervos si cardiovascular. Multi oameni stiu din copilarie ca produsele lactate contin cel mai mult calciu. Dar nu toata lumea mananca lapte. Cineva este intolerant la lactoza si cuiva nu-i place gustul laptelui sau nu il  poate bea.

Din fericire, calciul poate fi obtinut nu numai din lapte sau branza de vaci, ci si din alimente vegetale. De exemplu, din aceste produse.

Susan

100 de grame din aceste seminte mici contin aproape aportul zilnic de calciu pentru un adult, precum si multe alte substante importante pentru organism, precum magneziu si zinc.

Daca ideea de a manca susan simplu nu va este pe plac , adaugati-l la salate, feluri principale (in special susanul completeaza bine mancarurile orientale) sau produse de patiserie.

Puteti face halva din seminte de susan. Dar nu uitati ca datorita cantitatii mari de zahar si a continutului de grasime din susan in sine, astfel de dulciuri sunt foarte bogate in calorii. Se recomanda sa inmuiati semintele cateva ore inainte de utilizare si apoi sa le prajiti usor. Acest lucru le va imbunatati gustul si va ajuta la neutralizarea acidului fitic, care interfereaza cu absorbtia calciului.

Migdale si alune

Aceste nuci sunt bogate in calciu, proteine, magneziu, potasiu, zinc, precum si vitamine B si vitamina E. Pe scurt, migdalele si alunele sunt un adevarat depozit de substante utile. Si, de asemenea – calorii.  Este suficient sa consumi aproximativ 100 de grame de nuci pe zi. Este mai bine sa inmuiati migdalele, ca semintele de susan, si sa le prajiti putin pentru a neutraliza acidul fitic.

Citeste si articolul :   Culoare si sanatate: 16 alimente verzi sanatoase

Brocoli

Aceasta planta din familia varzei contine calciu si vitamina K, care ajuta la absorbtia calciului, asigurand interactiunea sa cu vitamina D. Broccoli poate fi consumat sub orice forma: cruda, aburita sau sub forma de supa crema.

Fasole Edamame

Edamame nu este cel mai frecvent aliment consumat de noi . In plus fata de calciu, acestea sunt bogate in proteine, fier, zinc si vitamina A. Sunt adesea adaugate la preparatele japoneze si chinezesti.

Rucola

Rucola contine aproximativ 15% din valoarea zilnica a calciului pentru un adult, precum si magneziu, acid folic, vitaminele A si C. Aceasta planta este usor de gasit pe rafturile magazinelor, poate fi cultivata chiar pe propriul balcon. Rucola este de obicei adaugata la salate, paste sau pizza. Alegeti un soi care nu are un gust prea amar, altfel va poate strica gustul felului de mancare.

Autor