Valeriu Gheorghita, prima declaratie dupa primul caz de soc anafilactic inregistrat in Romania dupa vaccinarea COVID-19

Medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, a transmis ca in Romania s-a inregistrat primul caz de soc anafilactic dupa vaccinarea impotriva COVID-19. Este o reactie extrem de rara la vaccin, cu o frecventa de doar doua pana la cinci cazuri la un milion de doze de vaccin administrate.

O femeie in varsta de 46 de ani, care nu se stia cu antecedente alergice, a intrat in soc anafilactic, dar si-a revenit in aproximativ 7 minute, dupa ce personalul medical a intervenit rapid.

“A fost inregistrat un caz de soc anafilactic la o femeie de 46 de ani care a fost vaccinata cu vaccinul produs de Astra Zeneca. S-a intervenit rapid si in circa 7 minute femeia era cu stare generala mult ameliorata. Ea a fost transportata la spital si urmeaza sa fie externata. Femeia nu se stia cu istoric de reactii alergice. Reactia de soc anafilactic este una extrem de rara”, a declarat Valeriu Gheorghita.

In ceea ce priveste reactiile adverse inregistrate la vaccin, majoritatea acestora sunt minore, a mai spus medicul Valeriu Gheorghita. Varsta medie a romanilor care au dezvoltat reactii adverse este de 41 de ani, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare.

Socul anafilactic este o reactie extrem de rara inregistrata la vaccin, in general cu persoane care sufera de o alergie, chiar daca nu stiu acest lucru.

“Este o reactie greu de anticipat, mai ales la o persoana care nu are istoric alergic. Este o reactie adversa cu o frecventa de doar doua pana la 5 cazuri la un milion de doze de vaccin impotriva COVID-19 administrate. Este important sa fie recunoscuta la timp si sa se actioneze corect din punct de vedere medical” a mentionat Valeriu Gheorghita.

Care este starea de sanatate

Citeste si articolul :   O doctorita infectata cu COVID-19 a dat in judecata 6 institutii pe motiv ca a fost internata cu forta. Asta dupa ce a apelat de bunavoie la Serviciul de Ambulanta. 

„Starea persoanei este foarte buna in momentul de fata si, din datele furnizate, urmeaza sa fie externata in zilele urmatoare, probabil chiar maine. Este de remarcat si de subliniat faptul ca personalul medical a reactionat cu promptitudine, au cunoscut procedurile, s-a administrat adrenalina si tot ce trebuie in cazul in care se instaleaza o astfel de reactie.

Eu as putea sublinia un aspect, daca ne aducem aminte, chiar din primele zile de la debutul campaniei de vaccinare in Marea Britanie s-au semnalat doua cazuri de reactie anafilactica la persoane cu istoric de soc anafilactic in antecedente, iar reactia anafilactica este una foarte rara, din datele pe care noi le avem la dispozitie apar circa 2,5 pana la 5 cazuri la cel putin un milion de doze administrate, este o evaluare facuta in Statele Unite pe circa 17-18 milioane de doze fara sa se inregistreze cazuri de deces din acest punct de vedere”, a declarat Valeriu Gheorghita

Autor