Orez alb sau orez brun?

Orez alb sau orez brun, care este mai bun pentru tine?

Orezul a fost un aliment de baza printre multe culturi de mii de ani. Pe langa faptul ca este accesibil si usor de preparat, orezul are o serie intreaga de beneficii nutritionale. cu diferite forme, texturi si profiluri aromatice, exista un tip de orez care se potriveste cu fiecare bucatarie si fel de mancare.

Dar daca esti un consumator constient de sanatate, de unde stii ce variatie este cea mai buna pentru tine de a manca?

Orez alb

Orezul alb vine atat in ​​soiuri de cereale mijlocii, cat si in cele lungi.

Variatia bobului mediu are un continut mai mare de amidon, rezultand o textura moderat lipicioasa, ramanand in acelasi timp usoara si pufoasa.

Aroma sa usoara il face un element esential in bucataria mexicana si occidentala si este excelent in umpluturi si cu caserole.

Dar cum se acumuleaza din punct de vedere nutritional?

Citeste si articolul :   Beneficiile pentru sanatate ale semintelor de pepene verde

O portie mica de 100 g de orez alb gatit cu cereale lungi contine:

130 de calorii

28,6g carbohidrati

0,2g grasime

2,4g proteine

0,3g fibre

gi de 75 (mare)

Desi are un continut scazut de grasimi si un continut moderat de proteine, orezul alb are un indice glicemic ridicat de 75.

Indicele glicemic (gi) clasifica alimentele care contin carbohidrati de la 0 la 100 in functie de rata cresterii nivelului de zahar din sange (glucoza) dupa consum. carbohidratii cu continut ridicat de gi (70+ gi) sunt rapid digerati si metabolizati (transformati in energie).

Alimentele cu continut scazut de gi (sub 55) necesita mai mult timp pentru a fi metabolizate, rezultand fluctuatii mai mici ale nivelului de glucoza. consumul regulat de alimente cu continut scazut de gi sa dovedit a reduce riscul de diabet de tip 2 si boli de inima.

Verdictul: datorita continutului sau ridicat de gi, cel mai bine este sa mananci orez alb ca aliment „ocazional”.

Citeste si articolul :   8 beneficii uriase pentru sanatate ale verzei murate

Orez brun

De obicei presupus a fi cea mai sanatoasa optiune de orez, orezul brun pastreaza stratul exterior al bobului, cunoscut sub numele de tarate. aceasta inseamna ca orezul brun este 100% integral si are o aroma usor de nuci.

Textura usoara si pufoasa a orezului brun este ideala pentru caserole si cartofi prajiti.

Dar cum se acumuleaza din punct de vedere nutritional?

100g de orez brun contine:

121 de calorii

25,2g carbohidrati

0,4g grasime

3,5g proteine

1,5g fibre

gi de 54 (scazut)

Verdictul: orezul brun are un continut mai ridicat de proteine ​​si fibre decat orezul alb si iasomie, ceea ce il face o optiune sanatoasa potrivita pentru multi oameni.

Autor