Surse: Scandal mare in Coalitie. Ordinul semnat de Andreea Moldovan, publicat. Citu ar putea cere demiterea ei

Un nou scandal in Coalitie.Ordinul semnat de secretarul de stat din ministerul Sanatatii Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localitati, a fost publicat in Monitorul Oficial fara informarea premierului Florin Citu, au declarat surse guvernamentale, pentru Digi24.ro.

De asemenea, noile criterii nu au fost aduse nici in atentia altor decidenti politici. Premierul Florin Citu ar putea cere demiterea secretarului de stat, potrivit surselor citate.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat, in direct la Digi24, ca nu a discutat personal cu premierul, dar ca documentul a fost discutat si votat in Comitetul Tehnico-Stiintific, care e un comitet interministerial si in care se decid si hotararile CNSU. „Acest ordin intra in atributiile mele si era normal ca eu sa-l semnez”, a spus Moldovan.

„Nu a stiut nimeni ca se va publica asa ceva”, spun sursele guvernamentale, care precizeaza ca decizia la nivelul guvernului a fost de a nu se introduce noi criterii de carantinare, dupa ultimele decizii privind circulatia si programul magazinelor.

„Comitetul e un fel de grup de experti care apartine de CNSU. Nu se decid lucruri, Comitetul doar propune. Nu se pune problema ca hotararile se iau in acest comitet. Cel mult se fac propuneri. Decizia se ia la nivel de CNSU. Trebuia sa fie o hotarare CNSU in spatele acestui ordin. Nici in comitet nu a existat un acord”, a declarat o sursa apropiata discutiilor din CNSU.

Citeste si articolul :   Un nou cutremur in Romania. Unde s-a produs si ce magnitudine a avut

Nici Raed Arafat nu a fost informat de aceasta decizie.

„Dupa ce a propus Andreea Moldovan aceste masuri, au venit alte decizii, cele care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul ca sunt necesare ca sa nu ajungem la carantine. Automat s-a renuntat la alte discutii. Andreea Moldovan a facut o fixatie pe chestiunea cu carantina. Masurile care s-au implementat deja, care au fost adoptate cu argumentul ca sunt necesare ca sa nu ajungem la carantine, am stabilit ca sunt suficiente. Automat s-a renuntat la alte discutii. A mai facut ea (n.r. Andreea Moldovan) ceva discutii pe la minister si a dat ordinul.”, au mentionat aceleasi surse.

In baza noului ordin privind carantinarea unor localitati, nivelul de testare pentru COVID devine factor principal, alaturi de rata de incidenta si de gradul de ocupare a paturilor din spitale si sectiile ATI.

Astfel, unele localitati ar putea intra mai usor in carantina, care s-ar putea intinde pe o perioada mai lunga de timp. „E total inoportun ordinul in raport cu faptul ca rata de incidenta scade”, mai sustin sursele citate.

Citeste si articolul :   Rasturnare de situatie. Restrictiile ar putea fi modificate

Procedural, decizia privind intrarea unei localitati in carantina este luata la propunerea comitetului local pentru situatii de urgenta, in functie de rata incidentei, in baza unui ordin semnat de Raed Arafat.

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, sustine ca a aflat de ordinul de ministru al Sanatatii, care introduce noi criterii pentru carantinarea localitatilor, din Monitorul Oficial. Acesta a precizat marti seara ca respinge ideea ca Bucurestiul sa intre in carantina.

Localitatile ies din carantina doar dupa ce incidenta scade sub 3 la mie

Ordinul MS a fost publicat marti in Monitorul Oficial. Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Astfel, cu cat o localitate are mai multe puncte, cu atat situatia epidemiologica este considerata mai grava si poate fi impusa carantina.

Municipiile si zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori risca sa intre in carantina daca au minimum 60 de puncte, iar restul localitatilor daca au minimum 70 de puncte. Rata de incidenta cumulata in 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Citeste si articolul :   Florin Citu a luat prima decizie ca interimar la Sanatate

Pentru incetarea carantinei este prevazut un singur criteriu: rata de incidenta de sub trei cazuri la o mie de locuitori.

Autor