Prevenirea cariilor dentare

Carierea dintilor este distrugerea structurii dintelui si poate afecta atat smaltul (invelisul exterior al dintelui), cat si stratul de dentina al dintelui.

Caria dentara apare atunci cand alimentele care contin carbohidrati (zaharuri si amidon), cum ar fi painea, cerealele, laptele, sifonul, fructele, prajiturile sau bomboanele sunt lasate pe dinti. Bacteriile care traiesc in gura digera aceste alimente, transformandu-le in acizi. Bacteriile, acidul, resturile alimentare si saliva se combina pentru a forma placa, care se agata de dinti. Acizii din placa dizolva suprafata smaltului dintilor, creand gauri in dinti numite cavitati.

Pentru a preveni cariile dentare:

Spalati-va dintii cel putin de doua ori pe zi cu o pasta de dinti care contine fluor. De preferinta, periati dupa fiecare masa si mai ales inainte de culcare.

Publicitate

Curatati zilnic intre dinti cu ata dentara sau cu produse de curatare interdentare.

Clatiti zilnic cu o apa de gura care contine fluor. Unele clatiri au, de asemenea, ingrediente antiseptice pentru a ajuta la uciderea bacteriilor care cauzeaza placa.

Consumati mese hranitoare si echilibrate si limitati gustarile. Evitati carbohidratii precum bomboanele, covrigii si chipsurile, care pot ramane pe suprafata dintelui. Daca se mananca alimente lipicioase, spalati-va dintii la scurt timp dupa aceea.

Consultati medicul dentist despre utilizarea fluorului suplimentar, care va intareste dintii.

Intrebati medicul dentist despre etansantii dentari (un strat protector plastic) aplicat pe suprafetele de mestecat ale dintilor din spate (molari) pentru a le proteja de cariile.

Bea apa fluorurata. Cel putin o halba de apa fluorurata in fiecare zi este necesara pentru a proteja copiii de cariile dentare.

Vizitati medicul dentist in mod regulat pentru curatari profesionale si examen oral.

Cercetatorii dezvolta noi mijloace de prevenire a cariilor dentare. Un studiu a constatat ca o guma de mestecat care contine indulcitorul xilitol a intarziat temporar cresterea bacteriilor care cauzeaza cariile dentare. In plus, sunt explorate mai multe materiale care elibereaza incet fluor in timp, care vor ajuta la prevenirea degradarii ulterioare. Aceste materiale ar fi plasate intre dinti sau in gropi si fisuri ale dintilor. Se studiaza si pastele de dinti si clatirile bucale care pot inversa si „vindeca” cariile timpurii.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.