Carbohidrati, proteine si grasimi lucruri pe care ar trebui sa le cunoastem pentru o viata sanatoasa

Carbohidratii furnizeaza energie

Ori de cate ori ne este foame, sursa noastra de energie nu exista – ficatul, muschii, tesuturile si sangele stocheaza doar aproximativ 500 g de carbohidrati. Daca creierul are nevoie de energie noua, acesta semnaleaza, transmitand sentimentul de : hraneste-ma! (de exemplu, zahar, smochine) sau chiar si carbohidrați cu amidon (cum ar fi painea, cerealele sau orezul). Avem nevoie de ele pentru a regla nivelul zaharului din sange. Daca acest lucru a scazut, ocazional simtim un usor tremur in plus fata de senzatia de foame. Printr-o dieta sanatoasa, incercati sa preveniti acest lucru cat mai mult posibil: este mai bine sa mențineti nivelul zaharului din sange cat mai constant posibil decat sa aveti fie maxime sau minime.

Muschii obtin energia de care au nevoie pe termen scurt din zaharul din sange. Carbohidratii cu amidon, cunoscuti si sub numele de carbohidrati complecsi, sunt mai benefici, deoarece sunt absorbiti mai incet si dureaza mai mult. Acest lucru functioneaza mai bine daca alegeti produsele din cereale integrale. In plus, carbohidratii ne influenteaza starea de spirit: te pun intr-o dispozitie buna, deoarece stimuleaza producerea serotoninei, hormonul fericirii. Painea, chiflele, produsele din cereale, pastele si cartofii sunt deosebit de satioase.

Citeste si articolul :   Saptamana Mare. Ce se face in Lunea Mare pentru a avea noroc, spor si sanatate in casa

Proteinele alcatuiesc toate celulele corpului

Publicitate

Proteinele sunt moleculele gigantice care se gasesc cel mai frecvent in celule. Acestea trebuie luate din alimente, deoarece corpul nostru nu poate produce singur toate componentele proteice. Sarcina principala este formarea celulelor si a tesutului si reinnoirea lor in mod constant – ceea ce este deosebit de important in faza de crestere a copiilor. Proteinele construiesc hormoni si enzime si mentin transportul produselor metabolice si al coagularii sangelui – fara ele, nimic nu functioneaza. Asadar, consumati lapte, branza, carne, peste, leguminoase, tofu si oua pentru o alimentati sanatoasa.

Publicitate

Pastrati echilibrul atunci cand vine vorba de grasime

Grasimile au un gust bun si ajuta la adaugarea de aroma a alimentelor, deci, ajuta la prepararea gustului alimentelor. Avem nevoie si de grasimi, astfel incat corpul nostru sa poata absorbi anumite vitamine si sa furnizeze organismului acizi grasi esentiali. Pe de alta parte, grasimea contine, de asemenea, de doua ori mai multe calorii decat proteinele sau carbohidratii. Cei care consuma alimente cu prea multa grasime se vor ingrasa. De aceea este important sa gasiti echilibrul potrivit intr-o dieta sanatoasa. Grasimile si uleiurile vegetale sunt sanatoase, deoarece contin o multime de acizi grasi nesaturati. Pestii de mare grasi in enzime ar trebui sa , de asemenea, sa fie introdusi in meniul vostru cel putin o data pe saptaman, deoarece furnizeaza si iod.

Citeste si articolul :   Cum sa cultivi ardei gras din samanta in ghivece

Alimentatie sanatoasa pentru fiecare situatie

O alimentatie sanatoasa este intotdeauna posibila: indiferent de varsta, indiferent daca faceti mult sau putin sport, indiferent daca lucrati la birou, aveti mult sau putin timp liber sau asteptati un copil.

Alimentatie sanatoasa pentru copii

Recomandarile pentru o alimentatie sanatoasa la copii nu difera de cele pentru adulti. Sigur, portiile sunt mai mici, dar copiii au nevoie și de multe fructe, legume, paste, cartofi, paine, orez si multa apa. Alimentele de origine animala, cum ar fi carnea, pestele si produsele lactate, de asemenea, au nevoie de ele – mai ales atunci cand acestia cresc. Dar nu este necesar ca acestea sa constituie cea mai mare parte a dietei. Produsele pe baza de plante reprezinta majoritatea fiecarei farfurii si mese dintr-o dieta sanatoasa pentru copii. Puteti face gustarile sa fie mai sanatoase si gustoase la scoala: de exemplu, acoperiti felia painea cu branza si o frunza de salata, rosii sau castraveti. Daca impachetezi apoi o mandarina sau cateva ridichi in cutia de pranz, copilul tau a făcut deja 1 portie de legume si 1 portie de fructe pentru ziua respectiva.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.