Lecitina: proprietati si utilizari benefice

Aprovizionarea organismului cu toti nutrientii necesari pentru functionarea completa si optima a tuturor proceselor fiziologice se efectueaza de obicei cu ajutorul unei nutritii rationale, echilibrate, optime.

Lecitina, care este un complex de fosfolipide si alte substante utile: proprietati si aplicatii utile, castiga din ce in ce mai multa popularitate printre iubitorii unui stil de viata sanatos. Desi se gaseste in multe alimente, consumatorul modern prefera sa-l obtina prin suplimente alimentare.

Ce este Lecitina?

Lecitina este o grasime extrem de importanta pentru corpul uman, deoarece este un fel de element de constructie si unitate a membranelor celulare.

Principalele componente active ale lecitinei, oferindu-i beneficiile caracteristice pentru organism, includ colina, fosfatidilinozitolul, fosfatidilcolina, glicerofosfatul si altele.

Colina indeplineste functii exceptionale pentru organism, responsabila de semnalizarea si construirea structurii celulelor, sinteza importantului neurotransmitator acetilcolina, controlul unor procese implicate in exprimarea genelor, transportul grasimilor si altele. De asemenea, colina este necesara pentru descompunerea homocisteinei.

Lecitina este esentiala pentru creier si ficat, intareste sistemul nervos, participa la reglarea lipidelor din organism si are proprietati antioxidante bune.

Citeste si articolul :   Iata cele 10 motive pentru care cartofii dulci sunt buni pentru tine

Astazi, lecitina sub forma de suplimente alimentare este extrasa cel mai adesea din soia si produse din soia, floarea soarelui, lapte, oua, fructe de mare.

Lecitina este o substanta care se gaseste in mai multe alimente, atat de origine vegetala, cat si de origine animala. Una dintre cele mai bogate surse de lecitina este galbenusul de ou.

Pe langa galbenusul de ou, alte alimente bogate in lecitina includ:

de origine animala: carne de vita, ficat, peste, ulei de peste, branza de vaci grasa, smantana, pui, carne de porc etc.

origine vegetala: ulei de floarea soarelui, porumb, soia si produse din soia, nuci, mazare, hrisca, tarate de grau, varza, fasole, leguminoase si altele.

Doza zilnica de lecitina nu este calculata sau strict standardizata si nu exista riscul de supradozaj atunci cand este luat din surse naturale de hrana. Dozele zilnice estimate de suplimente de lecitina variaza intre 500 si 2.000 de miligrame pe zi, cu studii care utilizeaza doze de pana la 25 de grame pe zi (25.000 de miligrame pe zi). In general, se recomanda utilizarea de doze nu mai mari de 5.000 de miligrame pe zi pentru a reduce riscul de reactii adverse.

Citeste si articolul :   Oamenii de stiinta au descoperit un nou organ in corpul uman. Ce rol are

Se recomanda utilizarea lecitinei naturale, dar multor pacienti li se prescriu suplimente din diverse motive (obiceiuri alimentare, angajare).

Lecitina: proprietati si utilizari benefice

Unele dintre cele mai frecvent discutate efecte benefice, precum si beneficiile lecitinei includ urmatoarele:

Imbunatatirea profilului lipidic si a sanatatii cardiovasculare: un numar limitat de studii sustin posibilele efecte pozitive ale lecitinei asupra profilului lipidic, demonstrand ca administrarea suplimentului duce la o scadere a colesterolului total, o scadere mica a asa-numitului colesterol rau (colesterol LDL) si trigliceridele, care, la randul lor, reduc riscul de a dezvolta modificari aterosclerotice si imbunatateste sanatatea sistemului cardiovascular.

Imbunatatirea functiei hepatice si a digestiei in general: Datorita continutului de fosfatidilcolina din lecitina (care este, de asemenea, o componenta a mucusului protector produs de tractul gastrointestinal), suplimentele de lecitina sunt potrivite pentru pacientii cu boli inflamatorii ale sistemului digestiv si leziuni hepatice.

Ameliorarea artritei: Desi ipotetic, utilizarea lecitinei in combinatie cu alte ingrediente active cu eficacitate dovedita pentru artrita poate imbunatati simptomele bolii (lecitina le creste activitatea si are un efect benefic pe cont propriu)

Citeste si articolul :   De ce este zincul atat de important in dieta?

Imbunatatirea starii si aspectului pielii si parului: atunci cand este aplicat local (intr-o serie de produse cosmetice), lecitina imbunatateste starea si aspectul pielii uscate si a parului uscat, epuizat. Nu exista date despre efecte identice atunci cand sunt luate pe cale orala.

Au existat rezultate contradictorii in ceea ce priveste eficacitatea lecitinei in ameliorarea stresului, anxietatii, depresiei, tulburarii bipolare, eczemelor, dermatitei si altele.

Consultati intotdeauna medicul inainte de a utiliza suplimente si medicamente fara prescriptie medicala pentru a optimiza tratamentul si a minimiza riscurile de reactii adverse si interactiuni cu alte medicamente si suplimente.

Autor