Antioxidantii: ce sunt si in ce alimente se gasesc

Auzim adesea ca antioxidantii sunt necesari pentru corpul nostru, deoarece sunt benefici.

Ce sunt antioxidantii?

Antioxidantii sunt substante care inhiba oxidarea.

De ce are nevoie corpul nostru de antioxidanti?

Antioxidantii ne protejeaza corpul de radicalii liberi. Pericolul radicalilor liberi este ca acestia  distrug celulele, accelereaza imbatranirea si cresc nivelul bolilor cardiovasculare. Doar antioxidantii ne pot ajuta sa luptam impotriva radicalilor liberi.

De cati antioxidanti are nevoie organismul pe zi?

In medie, barbatii consuma aproximativ 2500 kcal pe zi, iar femeile 1800-2000 kcal. Pe baza aportului de calorii, urmeaza: barbatii trebuie sa adauge 11 mmol de antioxidanti pe zi, iar femeile – 8 mmol.
Retineti ca obiceiurile proaste, antrenamentele epuizante, ecologia slaba si bolile cresc nevoia organismului de antioxidanti.

Publicitate

Articolul continuă după reclame

Exista cinci grupuri care sunt o comoara de antioxidanti. Nivelul puterii antioxidante este masurat prin capacitatea de absorbtie a radicalilor de oxigen.

Cea mai mare capacitate  a fost gasita in boabele goji . Aceleasi specii includ afine,  rodii si zmeura. Ciresele si merele sunt bogate in antioxidanti. Cu cat culoarea produsului este mai „profunda”, cu atat este mai mare continutul de bioflavonoizi din fructe si fructe de padure.

Citeste si articolul :   Tone de fructe si legume romanesti aruncate la gunoi. Ce spun fermierii romani

Cand vine vorba de legume, spanacul gatit, varza si broccoli sunt cele mai bune.

Dintre leguminoase, fasolea comuna iese in evidenta. Pentru beneficii maxime, este recomandat sa le cumparati uscate, sa le inmuiati si sa gatiti a doua zi.

Ciocolata are si eaproprietati antioxidante.

Ceaiul are o multime de substante utile. Continutul de antioxidanti depinde in mare masura nu de specie, ci de conditiile in care planta a crescut, de metoda de procesare.

Oamenii de stiinta au descoperit ca si vinul contine antioxidanti. Mai ales in soiurile de struguri si boabe. Cel mai faimos este resveratolul, care este prezent sub forma rosie.

Publicitate

Autor