Mini gradina pe pervaz: 5 plante delicioase pe care le putem planta pe pervaz

Sunt nepretentioase, cresc rapid la temperatura camerei normale si te pot incanta cu prospetime tot timpul anului (desigur, daca nu uiti de ele).

Busuioc

Busuiocul este adesea folosit in bucatariile italiene si thailandeze, adaugat la piureuri si adaugat la sandvisuri. Are o aroma si un gust pronuntat cu o usoara amaraciune. Orice soi creste bine acasa. Puteti planta intr-un ghiveci  mediu sau intr-o cutie daca doriti sa creasca mai multe tufe de busuioc. Este mai bine sa puneti busuioc pe partea insorita – iubeste lumina si caldura. Busuiocul poate creste fie din butasi, fie din seminte, dar semintele vor dura mai mult timp pentru a germina. Unele soiuri ale acestei plante au nevoie de iluminare pe termen scurt timp de cateva ore iarna.

Menta

Se adauga la ceai, cocktailuri, deserturi si mancaruri asiatice.

Este mai bine sa cresti menta  la umbra sau in locuri in care nu exista lumina directa a soarelui. Nu-o plantati in aceeasi cutie cu alte plante – menta nu va  supravietui. Acestei  planta nu-i place udarea excesiva in timpul iernii, deci este mai bine sa o pulverizati. Tot iarna, menta are nevoie de iluminat. Primii lastari pot aparea in doua saptamani, iar recoltarea se poate face in aproximativ 60 de zile.

Spanac

Poate fi adaugat la piureuri, placinte, supe crema si paste. Frunzele de spanac au un gust proaspat discret si un miros subtil. Spanacul are nevoie de ghivece sau cutii inalte pentru plantare – aproximativ 20 cm inaltime si sol de turba (disponibil la magazinele de gradina). Aceasta planta creste bine din seminte, dar este recomandat sa le inmuiati o zi inainte de plantare. La fel ca menta, are nevoie de iluminat si pulverizare  iarna.

Citeste si articolul :   Gradina de legume pentru pervaz: 8 legume si ierburi care sunt usor de cultivat acasa

Macris

Poate fi folosit in deserturi, produse de patiserie si bauturi. Macrisul are un gust placut dulce si acru. Multi oameni adora sa-l adauge la placinte. Aceasta planta este nepretentioasa la temperatura si lumina – poate creste bine la umbra si racoare. Pentru plantare, este mai bine sa folositi un rizom cu muguri; nu toate soiurile germineaza din seminte.

Rucola

Iarba condimentata neobisnuita care completeaza perfect salatele, bucataria italiana si franceza.  Dar, daca udati suficienta rucola, atunci frunzele sale nu vor fi prea amare, ci vor avea un gust placut . Aceasta planta creste bine din seminte – trebuie sa fie puse intr-o cutie, presarata usor cu pamant si udata cu apa calda. Este mai bine sa lasati rucola la rece, la o temperatura de aproximativ +17 grade.

Autor