Termometru – Cum sa va luati corect temperatura

O citire exacta a temperaturii unei persoane este un instrument vital in gestionarea bolii. Iata diferitele tipuri de termometre si cum sa le utilizati, impreuna cu informatii despre momentul in care este timpul sa apelați la asistenta medicala.

Care este temperatura corporala normala?

Temperatura normala a corpului este de aproximativ 37 de grade Celsius. Temperatura normala variaza adesea de la ½ ° la 1 ° C. O temperatura normala este de obicei mai scazuta dimineata si creste in timpul zilei. Atinge maximul dupa-amiaza tarziu sau seara.

Ce temperatura este considerata febra?

Publicitate

La adulti, febra este considerata a fi o temperatură de 38 ° C sau mai mare. Puteti trata acest lucru acasa cu un medicament de reducere a febrei si lichide pentru a va face mai confortabil sau lasati sa-si urmeze cursul. Dar daca atinge 38,8 ° C sau mai mult si tratamentul la domiciliu nu scade temperatura, sunati la  asistenta medicala.

Termometru digital

Un termometru digital este cel mai precis si mai rapid mod de a lua o temperatura.

Citeste si articolul :   Perioada de valabilitate a oualor fierte si crude

Cum se foloseste un termometru digital?

Un termometru digital poate fi utilizat in trei moduri diferite. Acestea includ:

Oral: Pentru această metoda, termometrul este plasat sub limba. Această metoda este utilizata pentru adulti si copii cu varsta peste 4 ani care pot tine termometrul in gura.

Publicitate

Rectal: Pentru aceasta metoda, termometrul este introdus usor in rect. Acest lucru se face mai ales la copii, dar poate fi utilizat la copii cu varsta de pana la 3 ani. Puteti lua temperaturi rectale la copiii cu varsta mai mare de 3 ani.

Axilar: pentru aceasta metoda, termometrul este plasat in axila pentru copii mici sau adulti a caror temperatura nu poate fi efectuata in siguranta pe cale orala. Aceasta metoda nu este la fel de precisa ca cea orala sau rectala, dar poate fi utilizata ca o prima verificare rapida.

Cum iau o temperatură cu un termometru?

Spalati-va mainile cu sapun si apa calda. Utilizati un termometru curat, unul care a fost spalat in apa rece, curatat cu alcool si apoi clatit pentru a elimina alcoolul.

Citeste si articolul :   Motive surprinzatoare pentru a dormi mai mult

Nu mancati si nu beti nimic timp de cel putin cinci minute inainte de a va lua temperatura, deoarece temperatura alimentelor sau a bauturilor ar putea face citirea inexacta.

Ar trebui sa tineti gura inchisa in acest timp. Asezati varful termometrului sub limba. Tineti termometrul in acelasi loc timp de aproximativ 40 de secunde. Citirile vor continua sa creasca si simbolul C va clipi in timpul masurarii. De obicei, termometrul va emite un bip atunci cand se termina citirea finala (de obicei, aproximativ 30 de secunde). Daca tineti evidenta, inregistrati temperatura si ora. Clatiti termometrul in apa rece, curatati-l cu alcool si clatiti din nou.

Ar trebui sa adaug un grad la citirile orale (sub limba) si axilare (sub brat)?

Da, pentru cea mai mare acuratete. Temperaturile rectale sunt considerate cele mai exacte indicii ale temperaturii corpului. Citirile temperaturii orale si axilare sunt de aproximativ 0.3 ° C la 0.6 ° C sub rectal. Adaugati aceste numere la citirile de temperatura orala si axilara pentru o citire cat mai precisa.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.