5 alimente sanatoase cu cea mai mare cantitate de vitamina B12

Vitamina B12 este o vitamina  foarte importanta pentru corpul nostru. Aceasta vitamina solubila in apa este esentiala pentru functionarea normala a sistemelor nervoase si hematopoietice, precum si pentru sinteza ADN-ului. Un deficit de B12 poate duce la afectarea memoriei, oboseala cronica, scadere in greutate, constipatie si amorteala la nivelul membrelor.

Veganii si vegetarienii sunt cei mai dificili atunci cand vine vorba de deficientele de B12, deoarece nu mananca alimente de origine animala. Ele  sunt  cele  mai bogate in aceasta vitamina. Iata cateva alimente care contin cea mai mare cantitate de vitamina B 12

Ficat de vita

Chiar si multor iubitori de carne, uneori nu le place  ficatul. Acest produs este un detinator real al continutului de vitamina B12 (60 mcg la 100 de grame). Cantitatea de vitamina din ficat este de 20 de ori mai mare decat consumul zilnic al unui adult. In plus, ficatul este bogat in vitamina A si colina, care, la fel ca vitaminele B, sunt foarte importante pentru mentinerea functionarii normale a sistemului nervos.

Citeste si articolul :   Mihaela Bilic: Pune-i copilului o felie de paine cu unt si gem, nu un bol cu cereale

Carne de iepure

Iepurele este, de asemenea, un oaspete rar pe mesele majoritatii oamenilor, cel putin celor care nu-si cresc propriile animale . Carnea de iepure contine 4,3 mcg de vitamina B12 la 100 de grame si este, de asemenea, bogata in colina, cobalt si zinc.

Publicitate

Publicitate

Macrou

Peste gras, dar foarte gustos, care este util nu numai datorita vitaminei B12 (12 mcg la 100 de grame), ci si pentru ca contine o cantitate mare de acizi grasi polinesaturati Omega-3. Acesti acizi sunt foarte importanti pentru sanatatea inimii si a vaselor de sange, functia creierului, sanatatea articulatiilor, piele si par. Macroul este cel mai bine consumat la cuptor, deoarece pestele afumat este adesea prea sarat si, uneori, nu foarte proaspat.

Hering

Vesti bune pentru iubitorii de hering – cu siguranta nu veti avea un deficit de vitamina B12, deoarece la acest peste cantitatea sa este de trei ori mai mare decat necesarul  zilnic (10 μg la 100 de grame). In plus, heringul este o sursa excelenta de vitamina D, care este deosebit de importanta in perioada de toamna-iarna. Pestele este, de asemenea, bogat in seleniu, crom si cobalt.

Citeste si articolul :   Sanatos si bogat in fier: 8 alimente de inclus in meniu

 Carne de vitel

Vitelul are putin mai putina vitamina B12 decat alte alimente, dar totusi suficient (2,1 micrograme la 100 de grame, aproape intreaga valoare zilnica). Vitelul contine, de asemenea, mult zinc, fosfor si cobalt. Inainte de a cumpara, carnea trebuie selectata cu atentie, astfel incat sa nu intre intr-un produs invechit. Ar trebui sa aiba o culoare roz placuta, fara lipici sau pete, cu un miros usor de lapte proaspat.

Publicitate

Autor