Reactie adversa rara aparuta dupa administrarea vaccinului Moderna, „Bratul Covid”. Ce spun specialistii

Potrivit informatiilor primite, anumiti persoane care au primit prima doza de vaccin Moderna spun marturisesc ca le-a aparut o eruptie pe brat, de la sapte pana la zece zile dupa imunizare. Este vorba despre „Bratul Covid”, care este un efect advers rar aparut dupa administrarea vaccinului Moderna.

Amelia Brown, fosta asistenta, care locuieste in Visalia, s trimis pentru FOX26 poze cu bratul ei la doar cateva zile dupa ce a primit prima doza de vaccin pe 11 ianuarie.

„Bratul era doar rosu si avea urticarie, puteai simti umflaturile la atingere”, a spus ea.

In decurs de 24 de ore, eruptia cutanata se agravase.

Publicitate

„A crescut umflatura peste noapte. Bratul a fost fierbinte la atingere, dureros, chiar daca am purtat haina in ziua aceea, presiunea ei a fost dureroasa”, a spus Brown pentru FOX 26.

„Brat Covid”, ce spun medicii

Aceasta reactie adversa se manifesta prin mancarimi, iritatii ale pielii, uneori insotite de roseata sau urticarie.

Citeste si articolul :   Coronavirus. 323 cazuri noi si 6 decese in ultimele 24 de ore

Medicii spun ca acest efect advers este un raspuns inofensiv din partea sistemului imunitar.

„Vrem sa-i linistim pe oameni si sa le spunem ca acesta este un fenomen cunoscut. A avea o pata rosie mare pe brat timp de cateva zile s-ar putea sa nu fie distractiv, dar realitatea este ca nu trebuie sa intrati in panica si nu sunt motive pentru care sa va faceti si a doua doza de vaccin.”, a declarat dr. Esther Freeman, director in dermatologie globala la Spitalul General din Massachusetts.

Aceasta spune ca termenul oficial folosit de dermatologi si alergologi este „hipersensibilitate cutanata intarziata”.

Hipersensibilitatea este o reactie produsa de sistemul imunitar si intarziata, care apare la cateva zile dupa administrarea vaccinului. Eruptia este, de obicei, rosie si umflata si uneori dureroasa la atingere si apare intotdeauna pe bratul in care a fost administrat vaccinul.

Astfel de reactii adverse au aparut si la persoanele care s-au vaccinat impotriva tetanosului, impotriva varicelei, dar si impotriva rujeolei, oreionului sau rubeolei, scrie Daily Mail.

Citeste si articolul :   OMS da cea mai buna veste despre COVID-19

„Bratul COVID” este practic un tip intarziat de hipersensibilitate sau o reactie alergica care apare probabil la aproximativ 7-10 zile dupa aceea ”, a spus dr. Praveen Buddiga, potrivit cbsaustin.com

Medicul recomanda pacientilor cu „brat COVID” sa faca trei lucruri.

„Folositi doar metoda de a pune gheata pe ea, beti multa apa si intindeti bratul si va disparea in mai putin de 24 de ore”, a spus dr. Buddiga.

Bratul COVID” a aparut doar la persoanele care au primit vaccinul impotriva COIVD-19 de la Moderna si nu Pfizer, fiind raportat in studiile lor clinice.

Freeman incurajeaza oamenii sa se vaccineze cu oricare este disponibil.

„Nu inseamna ca ar trebui sa fie Pfizer in loc de Moderna. Nu este diferenta mare„,

Freeman este in prezent investigator principal, care examineaza rapoartele despre reactiile adverse la vaccinurile COVID-19 din intreaga lume. Pana in prezent, doar 14 cazuri au fost raportate in registrul global, dar ea crede ca sunt mai multe cazuri, insa nu au fost raportate.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.