ULTIMA ORA: S-au emis doua ordonante militare. „Se instituie carantină totală în Suceava și 8 comune din zonă”. Ce nu mai au voie sa faca locuitorii.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anuntat, luni seara, emiterea Ordonantei Militare nr. 6 prin care s-a decis carantinarea municipiului Suceava si a unei zone limitrofe, formate din opt comune.

Declaratiile facute la sediul MAI:

Bogdan Despescu:

– S-a adoptat ordonanta militara nr. 5

Publicitate

– Se prelungeste masura suspendarii zborurilor dinspre si inspre Spania pentru 14 zile

– Se prelungeste masura suspendarii zborurilor dinspre si inspre Italia pentru 14 zile

– Cine pleaca din carantina repeta carantinarea si raspunde penal

Raed Arafat:

– Raportul centrului national de la ora 20:00 ne arata ca sunt 2.109 cazuri confirmate in tara. 65 de decese care sunt cauzate de Covid 19

– Vreau sa subliniez situatia deosebita in care se afla Suceava. Din cele 2.109 de cazuri, 593 se afla in municipiul Suceava.

– O sa ma refer la ordinul prin care am stabilit ca pacientii nu pot sa ramana in UPU si ca trebuie sa fie internati chiar daca nu au testarea pentru COVID infirmata sau confimata. Am facut unele reactii si vreau sa clarific ordinul.

Citeste si articolul :   Aproape 1.700 de noi cazuri de Covid si peste 200 de decese, raportate in ultimele 24 de ore

– Articolul 2, alin. 2 spune: ’Pacientii prevazuti la alin. 1, pentru care este necesara spitalizarea, sunt internati in sectiile spitalului unde s-au prezentat – asta e prima varianta – in sectiile celorlalte spitale de specialitate conform prevederilor Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 1091 pe 2006 (…) – a doua varianta – sau in spitale nominalizate de Directiile de Sanatate Publica – a treia varianta – care pot sa fie si spitalele de suport pentru COVID care sunt anuntate de Ministerul Sanatatii.

Publicitate

– Deci, nimeni nu a zis ca bolnavul se interneaza obligatoriu in spitalul respectiv, dar o solutie pentru bolnav trebuie sa fie gasita, iar bolnavul, daca este in stare critica, trebuie sa fie tratat. Si aici vorbim de exemplu de cazuri de trauma, care sunt suspicionate sa aiba si COVID. Nu pot sa astepte trauma sa fie tratata pana se termina testul pentru COVID.

Marcel Vela:

– Am adoptat ordonanta militara nr. 6 privind instiuirea masurii de carantinare asupra muncipiului Suceava, asupra unor comune din zona limitrofa.

Citeste si articolul :   Ministrul Educatiei, anunt de ultim moment: Ordonanta de urgenta pentru anul scolar 2020-2021

– In carantina intra alte 8 comune.

– Pe perioada starii de urgenta se constituie o zona de protectie. In zona carantinata e permisa intrarea sau iesirea pentru: transportul de marfuri, persoanele care nu locuiesc dar care desfasoara activitati economice sau in domeniul apararii, administratia publica locala, a serviciilor de utilitate publica, comunicatii.

– Ministerul Transporturilor si operatorii economici din transportul de persoane nu vor comercializa bilete pentru zona carantinata.

– In zona de protectie vor stabili masuri specifice privind intrarea sau iesirea persoanelor. Este interzisa deplasarea intre localitatile din zona.

– CJ Suceava impreuna cu primariii din localitatile de carantinare si protectie vor lua masuri pentru a functiona aprovizionarea cu alimente de baza pentru persoanele fara apartinatori, utilitati.

– Este strict interzis accesul intre localitati decat cele deschise circulatiei publice. Sunt abilitate sa aplice: Politia, Jandarmeria, Politia Locala, Ministerul Transporturilor.

– Conducerea MAI, Guvernul Romaniei, asiguram cetatenii din Suceava de toata sustinerea noastra. In aceste momente, unitatea romanilor ne va face mai puternici si mai increzatori ca vom invinge.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.