Cea mai mortala tulburare a sanatatii mintale

Orice tulburare de sanatate mintala poate prezenta factori de risc pe toata durata vietii unei persoane. Cu toate acestea, conditiile de sanatate mintala care au cele mai ridicate rate de mortalitate sunt tulburarile alimentare.

Există mai multe tipuri de tulburari alimentare; fiecare are propriul set de riscuri asociate sanatatii care implica mai multe sisteme corporale, facand din aceasta clasa de tulburari de sanatate mintala cea mai mortala dintre toate bolile psihiatrice.

Pericolele tulburarilor de alimentatie: ratele de mortalitate esalonate

Pericolele tulburarilor alimentare sunt vaste, deoarece conditiile afecteaza mai multe sisteme corporale, ducand la o rata ridicata a mortalitatii prin tulburari alimentare.

Oamenii care se lupta cu aceasta afecțiune ajung sa compromita functiile esentiale ale corpului lor, care pot deteriora rapid sanatatea. Daca starea persista, aceasta poate provoca probleme de sanatate pe tot parcursul vietii sau chiar moartea.

Anorexie

Anorexia este o afectiune in care o persoana restrictioneaza sever aportul de alimente sau nutrienti pentru a pierde in greutate.

Citeste si articolul :   Afla daca mananci suficient - ai recunoaste aceste semnale ale corpului

Este posibil ca oricine sa aiba anorexie, dar cele mai frecvente grupe de varsta sunt adolescentele si femeile tinere. In jur de 6%, anorexia are cea mai mare rata a mortalitatii dintre toate tulburarile alimentare.

Rata ridicata a decesului este rezultatul direct al nutrientilor insuficienti pentru a hrani corpul, ceea ce creeaza malnutritie si alte complicatii mortale, cum ar fi probleme cardiace, anemie, densitate osoasa si probleme digestive.

Adesea, persoanele cu anorexie au tendinta de a-si ascunde starea fata de ceilalti, purtand haine extra largi pentru a-si ascunde pierderea in greutate si evitand masa cu altii. Aceste masuri de ascundere a afeciunii pot face dificila asistarea persoanelor cu anorexie la tratament. Cand este tratata, anorexia poate fi gestionata prin psihoterapie individuala si familiala, munca in grup si asistenta medicala.

Bulimia

Bulimia este o afectiune in care cineva mananca o cantitate mare de alimente si incearca sa scape de mancare sau de crestere in greutate prin varsaturi, administrarea de laxative, post sau exercitii excesive.

Citeste si articolul :   5 cele mai proaste alimente pentru anxietate

Bulimia tinde sa fie o afectiune care afecteaza cel mai frecvent adolescentii si adolescentii, dar cercetarile recente au aratat ca afectiunea este prezenta la 13% dintre femeile cu varsta peste 50 de ani.

Numeroase probleme de sanatate pot aparea din bulimie, inclusiv dezechilibru electrolitic (care poate creste riscul de atac de cord), cariile dentare, ulcere, deshidratare si perioade neregulate.

Pe langa acesti factori, utilizarea excesiva a laxativului poate provoca leziuni intestinale si probleme pe termen lung cu functia intestinului. Rata mortalitatii prin bulimie pe an este de 0,17% dintre cei diagnosticati cu aceasta afectiune. Adesea cu bulimie, complicatiile secundare ale tulburarii sunt cele care provoaca moartea.

Unele semne si simptome frecvente ale bulimiei sunt zgarieturi sau zgarieturi la nivelul articulatiilor cauzate de varsaturi induse, dinti care se degradeaza, probleme gastro-intestinale, deshidratare severa, maxilar sau umflaturi umflate, tristete, suferinta in ceea ce priveste aspectul si izolarea sociala.

Autor