Cand se va redeschide Marea Britanie?

Deblocarea lenta la momentul potrivit si administrarea vaccinului este cheia pentru a evita reaparitia coronavirusului, spun oamenii de stiinta din Marea Britanie, potrivit noutati.info.

Programul britanic de vaccinare anti Covid a trecut de o etapa importanta in aceasta saptamana, cu primele 10 milioane de doze administrate. Rata de vaccinare este in medie de peste 400.000 pe zi, iar guvernul este pe cale sa-si indeplineasca obiectivul de a acorda primele doze celor 15 milioane de persoane cele mai vulnerabile pana la jumatatea lunii februarie.

Dar oamenii de stiinta spun ca administrarea vaccinului si deblocarea etapizata la momentul potrivit sunt cruciale pentru a evita o reaparitie devastatoare. Deci, sezon cu sezon, cum ar putea arata 2021?

Iarna

Sarcina urgenta in timpul iernii este de a vaccina cele 15 milioane de persoane din primele patru grupuri prioritare , elaborate de Comitetul mixt pentru vaccinare si imunizare (JCVI): rezidenti de ingrijire la domiciliu, cadrele medicale, persoanele din punct de vedere clinic extrem de vulnerabile si cei peste 70 de ani.

Marea Britanie a decis sa intarzie rapelul cu pana la trei luni, dar JCVI monitorizeaza saptamanal datele privind sanatatea publica din Anglia (PHE): daca exista semne si protectia scade, ar putea fi administrate mai devreme. Majoritatea deceselor, 88%, apar in aceste patru grupuri de top, astfel incat vaccinarea ar trebui sa reduca substantial decesele.

„Nu vom putea sa vedem efectul complet in ziua in care vaccinam ultima persoana din acel grup. Va deveni din ce in ce mai evident in saptamanile urmatoare ”, spune Mark Woolhouse, profesor de epidemiologie la Universitatea din Edinburgh.

Dar exista capcane la care trebuie sa fii atent, spune el. Pe fondul grabei de vaccinare, exista pericolul ca un numar substantial de persoane vulnerabile rateaza. Cand blocarea se ridica, virusul va fi inca in jur, punandu-i pe acei oameni in pericol de spitalizare si moarte. „Sunt foarte ingrijorat ca, in graba de a vaccina cat mai multi oameni si cat mai repede posibil, lasam alti oamenii in urma, iar oamenii care raman in urma vor avea tendinta de a proveni din grupuri etnice minoritare si din zone defavorizate si tind sa fie cel mai expusi riscului din aceasta boala ”, spune Woolhouse.

Citeste si articolul :   Momente grele pentru Gigi Becali. Este vorba despre mama sa

Citeste mai multe pe noutati.info.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.