Tensiuni intre Marea Britanie si UE din cauza reglementarilor post-Brexit din Irlanda de Nord

Guvernul Boris Jonhson a cerut Uniunii Europene solutii pentru evitarea controalelor la limita administrativa dintre provincia britanica Irlanda de Nord si restul Marii Britanii, in contextul tensiunilor post-Brexit.

Pe fondul disputelor privind transferul unor vaccinuri in afara Uniunii Europene, Bruxellesul a avertizat ca ar putea institui controale in porturile nord-irlandeze. Provincia britanica Irlanda de Nord mentine unele reglementari UE, in virtutea Acordului post-Brexit, pentru a fi evitate controalele vamale la frontiera cu Irlanda, stat membru al Uniunii Europene.

Premierul Boris Johnson a acuzat Uniunea Europeana ca a “subminat” Acordul post-Brexit, dar, in acelasi timp, Guvernul britanic a cerut Comisiei Europene sa prelungeasca pana in 2023 perioada tranzitorie, care faciliteaza tranzitul intre provincia Irlanda de Nord si restul Marii Britanii, informeaza BBC News.

“Aranjamentele care se aplica in prezent supermarketurilor si furnizorilor ar trebui prelungite pana cel putin pe 1 ianuarie 2023”, i-a cerut Michael Gove, ministrul britanic pentru Politicile Cabinetului, lui Maros Sefcovici, vicepresedinte al Comisiei Europene privind Relatii Interinstitutionale si Prognoza.

Insa premierul nord-irlandez, Arlene Foster, a avertizat ca “nu este suficienta eliminarea scurt timp a unor obstacole”. “Trebuie sa gasim solutii sustenabile, functionale si de lunga durata”, a subliniat Arlene Foster.

La randul sau, ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, a afirmat ca amenintarea Uniunii Europene privind instituirea controalelor vamale a fost “o greseala care nu ar fi trebuit sa se intample”.

Guvernul Marii Britanii a fost nevoit sa acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord in relatia cu UE pentru a evita aparitia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capat conflictului militar nord-irlandez. Insa mentinerea reglementarilor UE in Irlanda de Nord genereaza probleme privind tranzitul marfurilor spre si dinspre restul Marii Britanii.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.