Cum sa depasesti frica de inaltimi

In ceea ce priveste temerile, teama de inaltime este una relativ comuna. Cunoscuta oficial sub numele de acrofobie, frica de inaltime este mai mult decat frica sau anxietatea normala atunci cand se afla la inaltimi extreme si periculoase.

In schimb, acrofobia este frica intensa de inaltimi care poate sa nu fie deosebit de inalte. Frica ar putea fi declansata de ceva la fel de simplu ca a fi pe o scara scurta sau a privi pe fereastra de la un etaj care se afla deasupra nivelului solului.

Acrofobia poate deveni destul de debilitanta pentru cel care sufera si poate avea un impact asupra vietii de zi cu zi.

Dacă experimentati acest lucru si doriti sa preluati controlul, iata cateva tehnici care va vor ajuta sa depasițti frica de inaltimi!

Publicitate

Expunere treptata la frica

Infruntati-va fricile – este un cuvant cliseu care este adesea incorporat in citatele si discursurile motivationale, dar exista o importanta atunci cand vine vorba de depasirea fricii de inaltime, deoarece expunerea la frica va ajuta sa va desensibilizati la declansator.

Citeste si articolul :   Ce este narcisismul malign

O modalitate excelenta de a folosi acest lucru pentru a-ti depasi frica de inaltimi este sa te expui treptat la inaltimile cu care te lupti.

Incepeti de jos – incepeti cu o plimbare pana la baza unui deal si concentrate-va pentru a merge din ce in ce mai sus. Alternativ, puteți face acest lucru cu o cladire cu mai multe etaje, ridicandu-va treptat un nivel!

Publicitate

Aceasta metoda de expunere treptata necesită timp, dar, in cele din urma, veti fi în varful dealului si veti putea face ceva ce nu ati crezut că veti putea.

Rationalizeaza-ti frica

Cu acrofobia, frica este adesea declansata in situatii care nu sunt rationale. De exemplu, aceasta ar putea fi frica de a fi la ultimul etaj al unei cladiri sigure, in ciuda faptului ca este extrem de sigura si sansele ca situația sa duca la rau sunt foarte putin probabil.

Odata ce s-a dezvoltat o teama, este usor sa devii anxios si sa uiti de siguranta anumitor situatii. Poate fi foarte usor sa gandesti irational si sa-ti alimentezi frica.

Citeste si articolul :   Despre hipnoza

Pentru a va opune acestui lucru, incercati sa faceti un efort constient pentru a lua in considerare situatiile care va declansează frica de inaltimi si a le rationaliza.

Explicati-va ca nu este nevoie sa va fie frica de inaltime si ca sunteti extrem de in siguranta. Aceasta asigurare va poate ajuta cu adevarat sa lucrati pentru a va depasi frica de inaltime.

Pregatiti-va

Cand vine vorba de a-ti infrunta frica, pregatirea este esentiala. Ganditi-va inainte sa va aflati intr-o situatie care va provoaca frica; imaginati-va cum va simtiti in aceea situatie si ganditi-va cum va veti relaxa.

Acest proces este deosebit de benefic daca stiti ca veti fi intr-o situatie care evoca frica, deoarece stiind la ce sa va asteptati reduce probabilitatea de a deveni panicati si confuzi atunci cand apare situatia.

Acest proces de planificare ajuta la normalizarea conceptului de a fi la inaltime, ajutandu-va sa deveniti mai acceptanti si mai increzatori cu ei.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.