Dinti sanatosi si albi – alimentatia este extrem de importanta

Nu doar zaharul dauneaza dintilor, ci si cand si cum mancati. Exista  alimente care sunt bune pentru dintii tai si care ii protejeaza de cariile dentare.

Fara indoiala, igiena danturii este esentiala pentru dintii sanatosi. Dar chiar si cei care curata ca un campion mondial nu sunt feriti de cariile dentare daca majoritatea mancarii pe care o consuma nu este potrivita pentru dinti. Deoarece nutritia este esentiala pentru dintii sanatosi si albi.

Smaltul dintilor este cea mai dura substanta din corpul nostrum, dar acizii il pot ataca. Indeparteaza mineralele din el, ceea ce face ca smaltul dintilor, care este de fapt atat de dur, sa fie poros daca nu este protejat in mod adecvat. Odata ce este deteriorat, bacteriile cariilor se pot stabili.

Prin urmare, este important ca sanatatea dentara sa nu expuna dintii la prea multi acizi. Cu toate acestea, nu este crucial doar ceea ce se mananca, ci si cand si cum. Acordati atentie urmatoarelor 5 sfaturi nutritionale pentru dintii sanatosi:

1.Consuma zahar moderat

Citeste si articolul :   Primele simptome ale diabetului. Ce semne apar pe piele

Auzim inca de cand suntem copii: zaharul dauneaza dintilor. Motivul pentru aceasta este ca serveste drept hrana pentru bacteriile care traiesc pe placa dentara. Din aceasta, bacteriile produc apoi acizii daunatori dintilor.

Pentru dintii sanatosi, ar trebui, prin urmare, sa fiti atenti, din pacate, la cantitatea de prajituri, biscuiti, si ciocolata pe care o consumati. Bauturile cola si bauturile racoritoare carbogazoase sunt, de asemenea, bogate in zahar si, prin urmare, trebuie savurate cu moderare. Alimentele contin adesea zahar ascuns, in special produse gata preparate, chipsuri – sau chiar ketchup.

2.Pauze intre mese in loc de gustari constante

Daca organismului i se acorda suficient timp intre mese, va regla din nou acizii din gura. Prin urmare, este mai bine sa mancati (sau sa beti) ceva dulce la o masa decat ca si  gustare. Daca ti-e foame intre mese, alimentele fara zahar sunt o alegerea mai buna: Deci, mai degraba rontai niste legume sau bucura-te de iaurt natural. Daca doriti ceva dulce, fructele de padure sau un mar sunt alegeri bune, deoarece nu contin atat de mult zahar.

Citeste si articolul :   Varza murata si calitatile ei in curele de slabire

3.Cat mai putine alimente lipicioase

Orice lucru care se lipeste in gura poate fi daunator pentru dinti mai mult timp. Pentru o dieta sanatoasa, ar trebui sa mancati cat mai putine lucruri lipicioase. Chipsuri, dulciuri chewy, acadele, bomboane, jeleuri sunt alimente din categoria “lipicioase”.

Sfat: Dupa alimentele lipicioase, beti apa sau clatiti-va gura, daca este posibil, pentru a indeparta particulele de alimente.

4.Asteptati sa va spalati dintii dupa alimentele acide

Alimentele si bauturile acide, cum ar fi citricele, sucul de fructe, otetul si vinul, pot, de asemenea, sa atace dintii. Dupa consum, trebuie clatit cu apa, daca este posibil. Apoi ar trebui sa asteptati cel putin o jumatate de ora inainte de a va spala dintii, deoarece altfel ar deteriora smaltul dintilor.

Si un alt sfat pentru bauturile acide, cum ar fi sucul de portocale: nu luati o inghititura la fiecare sfert de ora, ci mai degraba beti paharul cu suc de fructe deodata.

5.Mestecati alimente bine

Citeste si articolul :   De ce sunt oamenii mereu nemultumiti de ei insisi

Mestecarea stimuleaza productia de saliva. Saliva neutralizeaza acizii si ajuta la spalarea restului de alimente. Mestecarea temeinica a alimentelor este, prin urmare, o parte importanta pentru dintii sanatosi.

De altfel, mestecarea temeinica este, de asemenea, sustinuta de alimente adecvate care au mai multe de mestecat. Acestea sunt, de exemplu, legume, paine integrala sau fructe crocante. Guma de mestecat poate ajuta la ingrijirea dentara, dar numai daca nu contine zahar.

Alimentele pe care le consumam afecteaza sanatatea dintilor nostri. Caria dentara este clar dezvoltata de un consum ridicat de zahar. Prin urmare, este important pentru dintii sanatosi si albi nu numai sa va spalati dintii in mod regulat, ci si sa acordati o atentie alimentatiei.

Autor