Cel mai bun moment pentru a dormi si a te trezi

Intr-o lume „ideala”, ai avea luxul sa te culci devreme si apoi sa te trezesti devreme, odihnit pentru o zi productiva inainte.

Exista, probabil, doua aspecte importante de luat in considerare atunci cand vine vorba de somn: cantitatea de somn pe care o dormi si consistenta in timp.

Daca mergeti la culcare cand este intuneric, va puteti asigura o odihna suficienta, facilitand timpul in care adormiti. De asemenea, este important sa dormiti in mod regulat cu o cantitate potrivita pentru a preveni posibilele consecinte asupra sanatatii.

Cele mai bune ore de somn

Publicitate

In mod ideal, oamenii ar trebui sa se culce mai devreme si sa se trezeasca la primele ore ale diminetii. Acest tipar se potriveste cu tendintele noastre biologice de a ne adapta tiparul de somn cu cel al soarelui. S-ar putea sa descoperiti ca sunteti natural mai somnoros dupa apusul soarelui.

Ora exacta depinde de cand ai tendinta sa te trezesti dimineata. Un alt aspect este cantitatea de somn de care aveti nevoie pe noapte.

Citeste si articolul :   Bicarbonatul de sodiu: 10 moduri de utilizare a acestuia pentru curatarea casei

Cum functioneaza ritmul nostru circadian

Ritmul circadian este un termen care descrie programul natural de somn-veghe al creierului. Este ca si ceasul nostru intern.

Toata lumea experimenteaza scufundari naturale in stare de veghe si veghe crescuta in anumite momente intr-o perioada de 24 de ore. Este cel mai probabil ca oamenii sa fie la somn in doua puncte: intre orele 13:00. si 15:00 si intre 02:00. si 04:00

Cu cat obtineti o calitate mai buna a somnului, cu atat este mai putin probabil sa experimentati o somnolenta semnificativa in timpul zilei.

Ritmul circadian dicteaza, de asemenea, programul natural de culcare si de trezire dimineata. Odata ce te obisnuiesti sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi, creierul tau se adapteaza la acest program.

In cele din urma, s-ar putea sa te trezesti sa te culci usor noaptea si sa te trezesti chiar inainte de ceasul desteptator, fara probleme.

Citeste si articolul :   5 plante care purifica aerul din dormitor

Ritmul tau circadian poate fi dezechilibrat daca lucrezi in schimburi neregulate sau te duci la culcare in diferite momente ale saptamanii. Acest lucru poate duce la perioade de somnolenta in timpul zilei.

Cand ar trebui sa ma culc?

Puteti afla cea mai buna ora de culcare pentru programul tau, in functie de momentul in care trebuie sa te trezesti dimineata si sa numeri inapoi cu 7 ore (timpul minim recomandat pe noapte pentru adulti).

De exemplu, daca trebuie sa va ridicati pana la ora 6 dimineata, ar trebui sa luati in considerare sa va culcati inainte de ora 23:00.

O alta cheie este sa va dati seama de un program de somn pe care il puteti tine in fiecare noapte – chiar si in weekend. Ramaneti pana tarziu si dormiti la sfarsit de saptamana va poate face dificil sa va intoarceti pe drumul cel bun in timpul saptamanii de lucru.

Autor

Autor: Camelia Patru

Camelia este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, cu o experienta de peste 8 ani în managementul proiectelor și o mare pasiune pentru lumea dulciurilor, patiserie și stilul de viata sănătos.