Intrebari si raspunsuri despre vise (Prima parte)

Examinarea si interpretarea viselor a fascinat oamenii inca din cele mai vechi timpuri. In culturile antice, intepretii de vise erau considerati ca fiind experti si erau cautati pentru abilitatile lor si venerati de celelalte persoane.

Visele reprezinta un proces misterios pe care nu il intelegem inca pe deplin, iar acest proces este unul dintre cele mai intens studiate stari cognitive.

In continuare putem descoperi o serie de lamuriri pentru intrebarile pe care le putem avea legate de procesul de visare.

1. De ce visam?

Aceasta intrebare reprezinta unul dintre cele mai mari mistere ale somnului. Exista o multitudine de teorii legate de aparitia viselor. Unele persoane considera ca visul nu are niciun scop specific si ca visele noastre sunt doar un produs secundar al aspectelor care au loc in creier in timpul somnului. Dar majoritatea cercetatorilor considera ca visele au un scop. Astfel, unele teorii sustin ca visele sunt:

Citeste si articolul :   Patru motive bune pentru a merge mai des cu bicicleta

O modalitate de a procesa memorarea si invatarea, mutand amintirile de la stocarea pe termen scurt la stocarea pe termen lung si ajutand creierul sa inceapa o fila noua in urmatoarea zi.

O modalitate de a mentine un echilibru emotional, gestionand gandurile dificile, emotiile complicate si experientele deranjante.

O stare diferita de constiinta care uneste trecutul, prezentul si viitorul in vederea procesarii informatiilor din trecut si prezent si pentru a se pregati pentru viitor.

Un fel de antrenament pentru creier, pentru a ne pregati pentru posibile confruntari, amenintari, pericole sau provocari din viata noastra.

Un raspuns al creierului la modificarile biochimice si la impulsurile electrice care apar in timpul somnului.

Este posibil sa nu existe un singur raspuns la aceasta intrebare si ca visele noastre pot avea mai multe scopuri simultan.

2. Ce este visul? Toata lumea viseaza?

Visul reprezinta o colectie de imagini, evenimente sau emotii pe care le experimentam in timpul somnului. Visele pot fi povesti, cu intrigi si personaje sau pot fi pline de emotii si varii imagini vizuale. In mod obisnuit, un individ poate avea vise care sa dureze circa doua ore sau chiar mai mult, experimentand intre 3 si 6 vise diferite pe noapte. Majoritatea viselor dureaza intre 5 si 20 de minute. Chiar daca nu ne amintim visele, avand astfel impresia ca nu visam deloc, visarea este o experienta umana universala. Majoritatea viselor nu vor fi niciodata amintite, deoarece amintirile legate de acestea dispar foarte rapid dupa ce ne trezim.

Citeste si articolul :   Ce alimente trebuie sa mananci in fiecare zi si de ce

3. De ce nu ne putem aminti visele?

Abilitatea de a ne aminti visele variaza de la o persoana la alta. Unii oameni isi aduc aminte cu regularitate ce viseaza, unii pot avea doar amintiri vagi legate de subiectele viselor, iar altii nu isi amintesc nimic. Exista o serie de posibile explicatii, iar studiile sugereaza faptul ca amintirea viselor poate fi legata de tiparele activitatii noastre din creier. Abilitatea de a ne aminti visele poate fi influentata de stilurile de atasament, respectiv de modul in care formam legaturi cu alte persoane din viata noastra. De asemenea, modificarea nivelului de hormoni din timpul noptii poate influenta amintirea viselor.

Autor