Johnson & Johnson va solicita aprobarea UE pentru aprobarea vaccinului sau anti-COVID-19

Firma americana Johnson & Johnson va solicita aprobarea UE pentru vaccinul sau anti- COVID-19 in februarie, a declarat miercuri un europarlamentar.

Datele clinice ale vaccinului, pe care Johnson & Johnson le dezvolta prin intermediul filialei sale Janssen, au fost evaluate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) de la 1 decembrie in cadrul unei revizuiri pentru a accelera posibila aprobare.

“Comisarul european pentru sanatate Stella Kyriakides a anuntat in timpul reuniunii noastre (a parlamentarilor UE) din aceasta dimineata ca producatorul de vaccinuri Johnson & Johnson va depune probabil o cerere pentru aprobarea de catre UE a vaccinului sau in luna februarie”, a afirmat Peter Liese, reprezentantul PPE pentru probleme de sanatate.

Un purtator de cuvant a declarat miercuri: „Nu putem oferi indicatii precise cu privire la o cerere de autorizare conditionata de introducere pe piata, dar, desigur, speram ca o cerere ar putea fi depusa in urmatoarele saptamani”, anunta Reuters

Publicitate

Johnson & Johnson si EMA nu au raspuns imediat

Cronologia de aprobare posibila in UE pare sa fie usor mai lenta decat cea asteptata in Statele Unite.

Moncef Slaoui, consilier sef la Operatiunea Warp Speed ​​a guvernului SUA, a declarat marti, intr-un briefing media, ca se asteapta ca Johnson & Johnson sa solicite autorizatia de urgenta a SUA pana la sfarsitul lunii ianuarie, ceea ce ar putea duce la aprobare pana la mijlocul lunii februarie.

Citeste si articolul :   Doliu in lumea sportului din Romania. A decis sa-si puna capat zilelor la 43 de ani. Dumnezeu sa-l ierte!

Autoritatea de reglementare din UE a declarat in decembrie ca se asteapta ca aceasta compania sa aplice in primul trimestru al acestui an.

EMA a aprobat in 20 de zile vaccinul dezvoltat de BioNTech si Pfizer si putin peste o luna pentru cel de la Moderna dupa aplicarea lor la inceputul lunii decembrie. Cele doua seruri sunt pana acum singurele aprobate in UE, in timp ce AstraZeneca si-a depus cererea marti.

“Daca totul merge bine, vom avea deja al patrulea vaccin disponibil in cateva saptamani”, a adaugat Liese.

UE a rezervat 200 de milioane de doze de vaccin J&J si are optiunea de a comanda inca 200 de milioane de doze. Vaccinul J&J este o doza unica, spre deosebire de alte vaccinuri aprobate pana in prezent in UE si care necesita doua doze pentru protectie completa.

UE a investit aproximativ 360 de milioane de euro (438 milioane de dolari) pentru a asigura vaccinul J&J cu o plata in avans care ar trebui completata cu plati din partea guvernelor UE care doresc sa cumpere vaccinul dupa aprobare.

Citeste si articolul :   Raed Arafat, cat dureaza imunitatea anti-COVID19.

Guvernul SUA a asigurat 100 de milioane de doze de la companie pentru 1 miliard de dolari intr-un acord din august, cu optiunea de a cumpara inca 200 de milioane de doze.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.