Johnson & Johnson va solicita aprobarea UE pentru aprobarea vaccinului sau anti-COVID-19

Firma americana Johnson & Johnson va solicita aprobarea UE pentru vaccinul sau anti- COVID-19 in februarie, a declarat miercuri un europarlamentar.

Datele clinice ale vaccinului, pe care Johnson & Johnson le dezvolta prin intermediul filialei sale Janssen, au fost evaluate de Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) de la 1 decembrie in cadrul unei revizuiri pentru a accelera posibila aprobare.

“Comisarul european pentru sanatate Stella Kyriakides a anuntat in timpul reuniunii noastre (a parlamentarilor UE) din aceasta dimineata ca producatorul de vaccinuri Johnson & Johnson va depune probabil o cerere pentru aprobarea de catre UE a vaccinului sau in luna februarie”, a afirmat Peter Liese, reprezentantul PPE pentru probleme de sanatate.

Un purtator de cuvant a declarat miercuri: „Nu putem oferi indicatii precise cu privire la o cerere de autorizare conditionata de introducere pe piata, dar, desigur, speram ca o cerere ar putea fi depusa in urmatoarele saptamani”, anunta Reuters

Johnson & Johnson si EMA nu au raspuns imediat

Cronologia de aprobare posibila in UE pare sa fie usor mai lenta decat cea asteptata in Statele Unite.

Citeste si articolul :   Klaus Iohannis, decizia momentului privind pensiile speciale

Moncef Slaoui, consilier sef la Operatiunea Warp Speed ​​a guvernului SUA, a declarat marti, intr-un briefing media, ca se asteapta ca Johnson & Johnson sa solicite autorizatia de urgenta a SUA pana la sfarsitul lunii ianuarie, ceea ce ar putea duce la aprobare pana la mijlocul lunii februarie.

Autoritatea de reglementare din UE a declarat in decembrie ca se asteapta ca aceasta compania sa aplice in primul trimestru al acestui an.

EMA a aprobat in 20 de zile vaccinul dezvoltat de BioNTech si Pfizer si putin peste o luna pentru cel de la Moderna dupa aplicarea lor la inceputul lunii decembrie. Cele doua seruri sunt pana acum singurele aprobate in UE, in timp ce AstraZeneca si-a depus cererea marti.

“Daca totul merge bine, vom avea deja al patrulea vaccin disponibil in cateva saptamani”, a adaugat Liese.

UE a rezervat 200 de milioane de doze de vaccin J&J si are optiunea de a comanda inca 200 de milioane de doze. Vaccinul J&J este o doza unica, spre deosebire de alte vaccinuri aprobate pana in prezent in UE si care necesita doua doze pentru protectie completa.

Citeste si articolul :   Virgil Musta: Ce pot pati cei care nu se vaccineaza. Toti romanii trebuie sa stie acest lucru inainte de a lua o decizie

UE a investit aproximativ 360 de milioane de euro (438 milioane de dolari) pentru a asigura vaccinul J&J cu o plata in avans care ar trebui completata cu plati din partea guvernelor UE care doresc sa cumpere vaccinul dupa aprobare.

Guvernul SUA a asigurat 100 de milioane de doze de la companie pentru 1 miliard de dolari intr-un acord din august, cu optiunea de a cumpara inca 200 de milioane de doze.