China ameninta cu arestarea cetatenilor americani ca reactie la actiuni ale Washingtonului

Oficiali guvernamentali de la Beijing au avertizat Washingtonul ca ar putea incepe arestarea cetatenilor americani din China ca reactie la actiunile judiciare initiate de autoritatile din SUA impotriva chinezilor care au statut militar activ, informeaza publicatia The Wall Street Journal.

Beijingul a transmis Administratiei de la Washington numeroase avertismente in acest sens, prin diverse canale, inclusiv prin intermediul Ambasadei SUA din Beijing, afirma surse citate de WSJ. Mesajul Chinei este sec: Statele Unite trebuie sa inceteze persecutarea oamenilor de stiinta chinezi in instantele judiciare americane, in caz contrar americanii din China vor fi gasiti vinovati de incalcarea legislatiei chineze.

China a inceput sa transmita avertismentele dupa ce Statele Unite au arestat o serie de oameni de stiinta chinezi care participa la proiecte de cercetare in universitati americane, acuzandu-i ca le-au ascuns autoritatilor din domeniul migratiei ca au statut activ in Armata Populara de Eliberare din China.

Publicatia The Wall Street Journal a relatat recent ca autoritatile americane suspecteaza ca diplomati chinezi au legaturi cu cercetatorii aflati pe teritoriul SUA care au statut militar activ. Suspiciunile au fost una dintre cauzele care au condus la decizia Departamentului de Stat din iulie de inchidere a Consulatului chinez din orasul Houston si de expulzare a unor cercetatori care au legaturi cu structuri militare chineze.

Citeste si articolul :   Averizare METEO. Cod galben de vant puternic

Ocazional, autoritatile chineze au arestat cetateni straini in situatii considerate ca fiind lipsite de fundament sau ca riposte diplomatice, o tactica pe care cercurile politice de la Washington o considera a fi “diplomatia ostaticilor”. China a blocat plecarea unor cetateni americani si a arestat si condamnat persoane din Canada, Australia si Suedia pe baza unor acuzatii considerate false.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat din SUA a refuzat sa comenteze direct avertismentele Chinei, dar a transmis: “Ii avertizam pe cetatenii americani ca litigiile de afaceri, deciziile judiciare privind plata unor despagubiri sau investigatiile guvernamentale in cazuri penale ori civile risca sa conduca la blocarea plecarii din China pana la solutionarea problemelor”.

Autor