Racheta chinezeasca s-a prabusit. Resturile au ajuns in Oceanul Indian.

Resturile celei mai mari rachete chineze au ajuns duminica in Oceanul Indian, dupa ce mare parte din componente au ars la reintrarea in atmosfera, a anuntat presa chineza de stat, potrivit Reuters.

In ultima saptamana s-au facut mai multe speculatii legate de locul si momentul in care resturile rachetei Long March 5B ar urma sa cada, dupa ce China nu a mai controlat-o.

Partea principala din imensa racheta care a lansat primul modul al Chinei pentru statia spatiala Tianhe a ajuns la vest de arhipelagul Maldive.

Potrivit presei presei chineze, s-a raportat ca parti ale rachetei au reintrat in atmosfera la ora Chinei 10:24.

Publicitate

Racheta a fost scapata de sub control

Racheta Long March 5B a lansat, pe 29 aprilie, primul modul al Chinei pentru statia spatiala Tianhe. In mod obisnuit parti din rachete cad inapoi pe Pamant, dar in acest caz au existat ingrijorari din cauza lipsei controlului.

Lansarea rachetei a fost parte din seria de 11 misiuni planuita ca parte a constructiei statiei spatiale chineze, care ar urma sa fie finalizata la sfarsitul anului 2022. Statia spatiala in forma literei T va cantari aproximativ 60 de tone, mult mai mica decat Statia Spatiala Internationala, care si-a lansat primul modul in 1998 si cantareste aproximativ 408 tone.

Statia spatiala a Chinei va avea un port de andocare si va putea sa se conecteze cu un satelit chinez. Teoretic, va putea fi extinsa la cel mult sase module.

Citeste si articolul :   Klaus Iohannis, videoconferinta pe tema COVID-19: "Sa intelegeti ca situatia este nu doar complicata, situatia este grava. Depinde de noi toti cum trecem prin aceasta perioada."

NASA a criticat lipsa de transparenta a Chinei in ceea ce priveste reintrarea rachetei, spunand ca au datoria de a minimiza riscurile pentru oameni si proprietati pe Pamant.

“Este clar, China nu reuseste sa indeplineasca standardele responsabile in ceea ce priveste resturile lor spatiale”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson, fost senator si astronaut.

„Este esential ca China si toate natiunile care lucreaza in spatiu si entitatile comerciale sa actioneze in mod responsabil si transparent in spatiu pentru a asigura siguranta, stabilitatea, securitatea si sustenabilitatea pe termen lung a activitatilor spatiale.”

In mai 2020, piesele din primul 5B au cazut pe Coasta de Fildes, avariind mai multe cladiri. Nu au fost raportate victime.

Resturile de la lansarile de rachete chinezesti nu sunt neobisnuite in China. La sfarsitul lunii aprilie, autoritatile din orasul Shiyan, provincia Hubei, au emis o notificare catre persoanele din zonele din jur pentru a se pregati pentru evacuare, deoarece se asteapta sa aterizeze parti in zona.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.