12 fapte interesante despre Peru

1. Caral-supe este considerat a fi cel mai vechi sit ocupat de oameni in America. Istoria sa dateaza de 5.000 de ani.

2. Trei sferturi din populația mondiala de alpaca locuieste in Peru. Animalul național este vicuña, o mica camelida asemanatoare cu alpaca. Vine in 22 de culori naturale, iar lana sa este considerata cea mai luxoasa tesatura din lume.

Publicitate

3. Cobaiul prajit – Cuy – este preparatul national. Se serveste intreg – capul si picioarele intacte!

4. Peruanii sarbatoresc Revelionul oferindu-si reciproc chiloti galbeni de Revelion pentru a aduce noroc in anul care vine. Este traditie sa le purtati pe dinafara (sub imbracaminte) pana la miezul noptii, apoi sa le rasuciti in jurul valorii de miezul noptii.

Publicitate

5. Dureaza intre 500 si 600 de ore si pana la sase luni pentru a fila, vopsi si tese un poncho traditional peruvian. Peruanii primesc in general un poncho dupa ce devin adulti si se asteapta sa dureze o viata. Aproape fiecare tehnica de tesut cunoscuta astazi a fost inventata de peruani – si toate au fost inventate pana in 3000 i.e.n.

Citeste si articolul :   10 Fapte interesante despre vise

6. Cea mai inalta duna de nisip din lume, Cerro Blanco, se gaseste in Peru. Este situat în desertul Sechura si se afla la 3.860 de picioare de la baza pana la varf.

7. Cel mai adanc canion din lume, Canionul Cotahuasi, se gaseste in Peru. La 11.004 metri adancime, este aproape de doua ori mai adanc decat Marele Canion.

8. Imperiul incan era mai mare decat Roma imperiala. Acesta a inclus 40000 km. de drumuri si s-a bazat pe o retea de chasquis (alergatori) pentru a metine regatul conectat.

9. Fotbalistul Teófilo „El Nene” Cubillas este considerat cel mai mare atlet din Peru. Din 1966 pana in 1991, a jucat in 513 jocuri si a marcat 303 de goluri. A primit un singur cartonas galben pe parcursul carierei sale.

10. Cartoful isi are originea in Peru si astazi exista peste 3.000 de soiuri cultivate in tara. Peruanilor le place sa spuna „Soy mas Peruano que la papa” care înseamna „Eu sunt mai peruvian decat cartoful”.

Citeste si articolul :   Alexandru Arsinel si sotia sa, internati la spital cu COVID

11. Primul recensamant a fost creat de incasii antici. Nu aveau un sistem formal de scriere si, astfel, au dezvoltat un sistem de pastrare a evidentelor folosind noduri numite „quipus” realizate din snururi de lana sau bumbac fixate la un capat la un cablu transversal. Fiecare quipus era diferit ca marime sau culoare pentru a reprezenta detalii precum masurile de recoltare, furturi, datorii si alte evenimente.

12. Incasii au fost singura cultura antica din lume care a definit constelatiile atat de intuneric, cat si de lumina. Unele dintre strazile principale din Cuzco sunt proiectate pentru a se alinia cu stelele in anumite momente ale anului. La Machu Picchu, fiecare templu al soarelui si fiecare piatra rituala se aliniaza perfect cu soarele pentru solstitiul atribuit.

Autor

Autor: Vlad Patru

Vlad este editor al ziarului online http://fabricatinromania.info, având o experienta de aproximativ 3 ani în televiziune, fiind editor imagine pentru TeleShop 24. De asemenea este pasionat de arta și film, tehnologie și psihologie.