8 dintre cele mai mari prabusiri bursiere din istorie si modul in care acestea au schimbat viata

Doua cuvinte mici atrag mai multa frica in inima investitorilor decat orice altceva: prabusirea bursiera. Nu doar pentru ca acest lucru inseamna pierderi (un alt cuvant care ii sperie pe investitori).
De asemenea, nimeni nu stie cu siguranta cand va avea loc o prabusire bursiera – desi semnele au fost deseori acolo retrospectiv sau chiar exacte, scrie noutati.info.

Nu exista o definitie oficiala. In general, o prabusire bursiera este vazuta ca o singura zi de tranzactionare in care o bursa / piata scade cu cel putin 10%.

Iata detaliile pentru opt dintre cele mai notabile prabusiri ale pietei bursiere din istoria financiara recenta, cauzele si consecintele acestora. Cu exceptia cazului in care se mentioneaza altfel, acestea au avut loc la bursele americane, desi efectul s-a raspandit adesea in alte tari.

1. Panica din 1907

Ce s-a intamplat: un grup de investitori a imprumutat bani de la banci pentru a finanta un proiect prin care puteau incolti actiunile United Copper Company. UCC a intrat sub greutatea speculatiilor, apoi au urmat alte firme: stocurile au pierdut intre 15% si 20% din valoarea lor. Increderea publicului in banci a scazut, iar deponentii s-au grabit sa-si retraga banii, provocand mari pagube.

Pagubele: unele banci si brokeraje de bursa au esuat, iar multi directori de la institutiile financiare supravietuitoare au demisionat sau au fost concediati. Intreprinderile nu au putut obtine imprumuturi bancare, provocandu-le astfel esecul.

Citeste si articolul :   500 de cadre medicale din Cluj vor fi vaccinate duminica

Ce a rezultat: „Am aflat ca atunci cand mai multe institutii financiare au probleme, cineva trebuie sa injecteze lichiditati”, spune Carola Frydman, profesor de finante la Kellogg School of Management de la Northwestern University. La acea vreme, finantatorul privat J.P.Morgan a pus la punct un pachet de salvare care a restabilit in cele din urma ordinea burselor. Dandu-si seama de cat de semnificativa din punct de vedere economic devenise piata de valori, guvernul SUA a creat sistemul Rezervei Federale pentru a formula politica monetara si pentru a furniza fonduri de urgenta in caz de criza.

Citeste mai multe pe Noutati.ro.

Autor