Getty Images

WhatsApp va distribuie datele cu Facebook de ani de zile

De cand Facebook a cumparat WhatsApp in 2014, utilizatorii s-au intrebat si s-au ingrijorat de cat de multe date ar curge intre cele doua platforme. Multi dintre ei s-au confruntat cu o trezire grosolana in aceasta saptamana, intrucat o noua notificare in aplicatie creste gradul de constientizare cu privire la un pas pe care WhatsApp l-a facut de fapt pentru a partaja mai multe cu Facebook in 2016.

Luni, WhatsApp si-a actualizat termenii de utilizare si politica de confidentialitate, in primul rand pentru a extinde practicile sale cu privire la modul in care utilizatorii de afaceri WhatsApp isi pot stoca comunicatiile. O fereastra pop-up a anuntat utilizatorii ca, incepand cu 8 februarie, politica de confidentialitate a aplicatiei se va schimba si trebuie sa accepte conditiile pentru a continua sa foloseasca aplicatia. Ca parte a actualizarii politicii de confidentialitate, WhatsApp a eliminat, de asemenea, un pasaj despre renuntarea la partajarea anumitor date cu Facebook: „Daca sunteti un utilizator existent, puteti alege sa nu aveti informatiile contului dvs. WhatsApp partajate cu Facebook pentru a va imbunatati anunturile de pe Facebook si experiente de produse. ”

Unele mass-media si utilizatorii WhatsApp derutati au presupus in mod inteles ca acest lucru inseamna ca WhatsApp a trecut in cele din urma o linie, necesitand schimb de date fara alternativa. Dar, de fapt, compania spune ca stergerea politicii de confidentialitate reflecta pur si simplu modul in care WhatsApp a partajat date cu Facebook din 2016 pentru marea majoritate a celor peste 2 miliarde de utilizatori.

Citeste si articolul :   Lamborghini Huracan STO monstru inspriat de masini de curse, dezlantuit pe drum

Cand WhatsApp a lansat o actualizare majora a politicii sale de confidentialitate in august 2016, a inceput sa partajeze informatiile utilizatorului si metadatele cu Facebook. La acel moment, serviciul de mesagerie oferea miliardului de utilizatori existenti 30 de zile pentru a renunta la cel putin o parte din partajare. Daca ati ales sa renuntati la momentul respectiv, WhatsApp va continua sa onoreze aceasta alegere. Functia a disparut de mult de la setarile aplicatiei, dar puteti verifica daca ati renuntat prin functia „Solicitati informatii despre cont” din Setari.

Intre timp, cei mai multi miliarde de utilizatori pe care WhatsApp i-a adaugat din 2016, impreuna cu oricine a ratat acea fereastra de renuntare, au avut datele lor partajate cu Facebook in tot acest timp. WhatsApp a subliniat catre WIRED ca modificarile politicii de confidentialitate din aceasta saptamana nu afecteaza practic practicile existente sau comportamentul WhatsApp in legatura cu partajarea datelor cu Facebook.

„Termenii actualizati si politica de confidentialitate ofera mai multe informatii despre modul in care prelucram datele dvs. si angajamentul nostru fata de confidentialitate”, a scris WhatsApp luni. „Ca parte a companiilor Facebook, WhatsApp se asociaza cu Facebook pentru a oferi experiente si integrari in toata familia de aplicatii si produse Facebook.”

Citeste si articolul :   Milioane de utilizatori au descarcat aplicatia si au incetat sa mai foloseasca WhatsApp

Nimic din toate acestea nu a afectat in niciun moment functia de marcaj WhatsApp: criptarea end-to-end. Mesajele, fotografiile si alte tipuri de continut pe care le trimiteti si le primiti pe WhatsApp pot fi vizualizate numai pe smartphone-ul dvs. si pe dispozitivele persoanelor cu care alegeti sa trimiteti mesaje. WhatsApp si Facebook in sine nu va pot accesa comunicatiile. De fapt, CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, si-a afirmat in repetate randuri angajamentul de a extinde ofertele de criptare end-to-end, ca parte a legarii diferitelor platforme de comunicare ale companiei. Dar asta nu inseamna ca nu exista inca o multime de alte date pe care WhatsApp le poate colecta si impartasi despre modul in care utilizati aplicatia. Compania spune ca colecteaza informatii despre utilizatori „pentru a opera, furniza, imbunatati, intelege, personaliza, sprijini si comercializa Serviciile noastre”.

In practica, acest lucru inseamna ca WhatsApp partajeaza o multime de informatii cu Facebook, inclusiv informatii despre cont, cum ar fi numarul dvs. de telefon, jurnalele cu cat timp si cat de des utilizati WhatsApp, informatii despre modul in care interactionati cu alti utilizatori, identificatorii dispozitivului si alte detalii ale dispozitivului cum ar fi adresa IP, sistemul de operare, detaliile browserului, informatiile despre starea bateriei, versiunea aplicatiei, reteaua mobila, limba si fusul orar. Datele privind tranzactiile si platile, cookie-urile si informatiile despre locatie sunt, de asemenea, un joc corect de partajat cu Facebook, in functie de permisiunile pe care le acordati WhatsApp in primul rand.

Autor