WhatsApp ofera utilizatorilor un ultimatum: partajati date cu Facebook sau nu o sa mai puteti utiliza aplicatia

WhatsApp, mesagerul detinut de Facebook care pretinde ca are confidentialitate codificata in ADN-ul sau, ofera celor 2 miliarde de utilizatori plus un ultimatum: sunt de acord sa-si partajeze datele personale cu reteaua sociala sau sa isi stearga conturile.

Cerinta este livrata printr-o alerta in aplicatie care ii determina pe utilizatori sa accepte modificari radicale in termenii si conditiile WhatsApp. Cei care nu accepta politica de confidentialitate renovata pana pe 8 februarie nu vor mai putea folosi aplicatia.

La scurt timp dupa ce Facebook a achizitionat WhatsApp pentru 19 miliarde de dolari in 2014, dezvoltatorii sai au incorporat criptarea de ultima ora end-to-end in aplicatia de mesagerie. Miscarea a fost privita ca o victorie pentru sustinatorii confidentialitatii, deoarece a folosit Protocolul de semnal, un sistem de criptare open source al carui cod sursa a fost revizuit si auditat de zeci de experti independenti in securitate.

Publicitate

In 2016, WhatsApp le-a oferit utilizatorilor o posibilitate unica de a renunta la transferul datelor de pe Facebook. Acum, o politica de confidentialitate actualizata schimba acest lucru. Vino luna viitoare, utilizatorii nu vor mai avea aceasta alegere. Unele dintre datele colectate de WhatsApp includ:

  • Numere de telefon ale utilizatorului
  • Numerele de telefon ale altor persoane stocate in agende
  • Numele profilului
  • Poze de profil
  • Mesaj de stare, inclusiv cand un utilizator a fost conectat ultima data
  • Date de diagnosticare colectate din jurnalele aplicatiilor
Citeste si articolul :   AI DeepMind al Google a rezolvat unul dintre cele mai mari enigme ale biologiei: viata insasi

Conform noilor conditii, Facebook isi rezerva dreptul de a partaja datele colectate cu familia sa de companii.

„Ca parte a familiei de companii Facebook, WhatsApp primeste informatii de la aceasta familie de companii si le impartaseste informatii”, se arata in noua politica de confidentialitate. „Putem folosi informatiile pe care le primim de la acestia si acestea pot folosi informatiile pe care le impartasim cu ei, pentru a ajuta la functionarea, furnizarea, imbunatatirea, intelegerea, personalizarea, asistenta si comercializarea Serviciilor noastre si a ofertelor acestora.”

In unele cazuri, cum ar fi atunci cand cineva foloseste WhatsApp pentru a interactiona cu companii terte, Facebook poate, de asemenea, sa partajeze informatii cu entitatile externe.

Miscarea vine la o luna dupa ce Apple a inceput sa solicite producatorilor de aplicatii iOS, inclusiv WhatsApp, sa detalieze informatiile pe care le colecteaza de la utilizatori. WhatsApp, potrivit App Store, isi rezerva dreptul de a colecta:

Publicitate

  • Achizitii
  • Informatie financiara
  • Locatie
  • Contacte
  • Continutul utilizatorului
  • Identificatori
  • Date de utilizare si
  • Diagnostic

Masura, a spus purtatorul de cuvant, face parte dintr-o miscare dezvaluita anterior pentru a permite companiilor sa stocheze si sa gestioneze chat-urile WhatsApp folosind infrastructura Facebook. Utilizatorii nu vor trebui sa foloseasca WhatsApp pentru a interactiona cu companiile si au optiunea de a bloca companiile. Ea a spus ca nu va exista nicio modificare in modul in care partajarile WhatsApp furnizeaza date cu Facebook pentru chat-urile non-business si datele contului.

Citeste si articolul :   4 tendinte in industria tech pe care nu le puteti omite cu vederea

Impreuna, politica de confidentialitate WhatsApp si conditiile de furnizare a serviciilor au mai mult de 8.000 de cuvinte si sunt pline de jargon legal care face dificila intelegerea non-avocatilor. WhatsApp ii face utilizatorilor sa-i fie de rau prin faptul ca nu este de acord sa vorbeasca in evidenta, astfel incat reporterii sa poata intelege pe deplin schimbarile si sa le explice cititorilor.

Persoanele care se opun noilor termeni si politici ar trebui sa ia in considerare utilizarea unui alt mesager. Signal Messenger ofera acelasi motor de criptare robust, cu o politica de confidentialitate si termeni de servicii mult mai transparenti. (Aceste documente au si jumatate din lungimea celor din WhatsApp.) Pe langa furnizarea de chat-uri criptate, Signal ofera si apeluri audio si video criptate.

O purtatoare de cuvant a WhatsApp a refuzat sa vorbeasca despre inregistrare despre modificari si cu exactitate despre cum sau daca este posibil ca utilizatorii sa renunte la acestea. Ea a fost de acord sa trimita prin e-mail informatii suplimentare cu privire la conditia de pastrare pe fundal, ceea ce inseamna ca niciunul dintre detalii nu poate fi citat textual.

Masura, a spus purtatorul de cuvant, face parte dintr-o miscare dezvaluita anterior pentru a permite companiilor sa stocheze si sa gestioneze chat-urile WhatsApp folosind infrastructura Facebook. Utilizatorii nu vor trebui sa foloseasca WhatsApp pentru a interactiona cu companiile si au optiunea de a bloca companiile. Ea a spus ca nu va exista nicio modificare in modul in care partajarile WhatsApp furnizeaza date cu Facebook pentru chat-urile non-business si datele contului.

Citeste si articolul :   Acum va puteți crea propriile emoji personalizate pe telefoanele Android

Impreuna, politica de confidentialitate WhatsApp si conditiile de furnizare a serviciilor au mai mult de 8.000 de cuvinte si sunt pline de jargon legal care face dificila intelegerea non-avocatilor. WhatsApp isi face rau utilizatorilor, neacceptand sa vorbeasca in evidenta, astfel incat reporterii sa poata intelege pe deplin schimbarile si sa le explice cititorilor.

Persoanele care se opun noilor termeni si politici ar trebui sa ia in considerare utilizarea unui alt mesager. Signal Messenger furnizeaza acelasi motor de criptare robust, cu o politica de confidentialitate si termeni de servicii mult mai transparenti. (Aceste documente au si jumatate din lungimea celor din WhatsApp.) Pe langa furnizarea de chat-uri criptate, Signal ofera si apeluri audio si video criptate.

Publicitate

Autor

Autor: Andrei Zoltan

Cineva care pierde prea mult timp la calculator, cautând cele mai noi trend-uri in tehnologie, telefonie, calculatoare si multe altele