Zincul este un oligoelement esential pentru corpul uman

Deja in 1963, importanta zincului pentru sanatatea umana si activitatea vitala nu era pusa la indoiala, desi in acel moment stiinta cunostea doar trei enzime intestinale, al caror cofactor este zincul. Astazi stim despre peste 300 de enzime si peste 100 de variante ale factorilor de transcriptie, in care zincul actioneaza ca un cofactor.

Zincul poate fi depus in corpul uman in cantitati limitate si, prin urmare, pentru a-si mentine nivelul vital, este necesar sa se consume sistematic alimente sau suplimente alimentare active biologic care contin zinc.

Deficitul cronic de zinc afecteaza aproximativ 2 miliarde de oameni. Acest lucru se datoreaza de obicei unei diete dezechilibrate si a unui consum excesiv de cereale care contin saruri de acid fitic. Deficitul de zinc poate fi cauzat de prezenta sindromului de malabsorbtie si a anemiei falciforme la o persoana, printre alte boli, precum si a afectarii cronice a ficatului si a rinichilor. Alte motive includ sarcina, alaptarea, veganismul (evitarea completa a alimentelor de origine animala) si dependenta de alcool.

Citeste si articolul :   La ce sunt bune semintele de dovleac?

Deficitul cronic de zinc duce la cresterea incetinita a copiilor, imunodeficienta si tulburari cognitive. O scadere a imunitatii este insotita de boli infectioase repetate, care reduc semnificativ speranta de viata a unei persoane. In plus, creste sensibilitatea la agentii infectiosi, creste incidenta dermatitei si rata de vindecare a ranilor incetineste. In special, trebuie remarcat faptul ca la persoanele in varsta, deficitul de zinc determina inhibarea biosintezei proteinelor, ducand la o scadere a cantitatii de muschi si la o crestere a tesutului adipos.

Publicitate

Beneficiu pentru sanatate. Expunere sistemica

Zincul este un stimulent imunitar eficient. Actioneaza ca un „mesager secundar” al celulelor imune si reduce semnificativ durata racelilor. In plus, o cantitate suficienta de zinc catre structurile vizuale asigura perceptia corecta a stimulilor luminosi pe retina si reduce riscul de a dezvolta degenerescenta maculara legata de varsta.

Efectul antioxidant al zincului joaca un rol critic in reducerea stresului oxidativ care poate provoca deteriorarea ADN-ului si, prin urmare, acest mineral  reduce riscul de cancer.

Publicitate

Deficitul cronic de zinc duce la aparitia sau agravarea tulburarilor neurologice si mentale, cum ar fi depresia si schizofrenia, precum si a bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, Parkinson sau scleroza laterala amiotrofica.

Citeste si articolul :   7 alimente care te ajuta atunci cand ai ficatul si pancreasul inflamat

Efect antibacterian

Efectele antiinflamatoare, vindecatoare ale ranilor, antioxidante si antibacteriene ale zincului ofera versatilitatea sa ca aditiv la produsele de ingrijire personala, de ingrijire a pielii si de ingrijire orala.

De exemplu, preparatele care contin saruri de zinc si, in special, oxid de zinc, sunt utilizate pentru tratarea diferitelor forme de acnee. Retineti ca eficienta depinde in mod direct de dimensiunea particulelor de sare: cu cat este mai mica, cu atat inhiba cresterea bacteriilor.

Produsele de protectie solara care contin zinc contribuie la reducerea stresului oxidativ asociat cu expunerea severa la lumina soarelui. In acelasi timp, oxidul de zinc micronizat absoarbe si reflecta radiatiile UVA cu unde lungi destul de eficient, creand suplimentar protectie fizica pentru piele.

Adaugarea de saruri de zinc la pasta de dinti sau apa de gura asigura protectia suprafetei de mestecat a dintilor pana la 2 – 3 ore dupa aplicare datorita legarii elementelor de saliva si a membranelor bacteriene de mucoase. In acest timp, zincul blocheaza receptori specifici de pe membrana bacteriana, inhiband semnificativ proliferarea si reproducerea acestora, reducand astfel severitatea respiratiei urate.

Citeste si articolul :   De ce este indicat sa consumam cel putin doua oua pe zi

Doza necesara de zinc la  diferite grupe de varsta

Copiii si adolescentii au nevoie de zinc pentru o crestere normala. Promoveaza biosinteza continua a proteinelor pentru o mai buna dezvoltare musculara si a sistemului nervos. Barbatii au nevoie de zinc in timpul activitatii sexuale pentru a mentine functia sexuala normala si nivelul de testosteron. In unele cazuri, barbatii cu infertilitate idiopatica isi pot restabili functia reproductiva prin cresterea aportului de zinc.

Pentru persoanele in varsta, aportul de zinc ajuta la prevenirea dezvoltarii degenerescentei maculare legate de varsta si a bolilor neurodegenerative.

Publicitate

Autor