Cand vine vorba de scaderea colesterolului, nu trebuie sa ignorati aportul de grasimi. De asemenea, nu scoateti din meniu nici macar acele alimente care contin colesterol, precum oua, branza, lapte. Moderatia si echilibrul sunt problema.
Aceasta este o dieta foarte variata, care include o varietate de fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, peste, carne slaba si o multime de grasimi sanatoase.
Legume (in special verzi)
Legumele sunt bogate in antioxidanti si, prin urmare, sunt foarte eficiente. Cu cat o persoana consuma mai multe alimente vegetale, cu atat vasele sale de sange vor fi mai sanatoase.
Legumele cu frunze precum varza, ceapa, broccoli si anghinare sunt benefice in special pentru sanatatea cardiovasculara, deoarece sunt bogate in fibre.
Publicitate
Nuci neprajite
Nucile de toate felurile sunt cea mai buna sursa de grasimi sanatoase polinesaturate si mononesaturate. De asemenea, sunt bogate in fibre.
Unele dintre ele (inclusiv migdalele) contin flavonoide antioxidante – compusi vegetali care imbunatatesc sanatatea arteriala, reduc efectiv inflamatia si scad colesterolul . Mai ales la persoanele cu colesterol total ridicat si diabet.
Seminte de chia si in
Semintele de in sunt cea mai bogata sursa de acizi grasi omega-3. In plus, ocupa o pozitie de lider in continutul de fitoestrogeni vegetali – lignani, care actioneaza ca antioxidanti puternici.
Semintele de chia si in contin cantitati extraordinar de mari de fibre solubile si insolubile, care pot combate obezitatea.
Fibrele foarte solubile ajuta la captarea grasimilor si a colesterolului din sistemul digestiv. Ca urmare, nivelul colesterolului este de obicei redus.
Cel mai bun mod de a folosi semintele este sa le macinati in pulbere si sa le adaugati la felul dvs. preferat de mancare .
Ulei de masline
Uleiul de masline are un efect vindecator excelent in tratamentul si prevenirea bolilor cardiovasculare.
Acest produs poate ajuta la scaderea semnificativa a nivelului de colesterol rau, normalizarea tensiunii arteriale, imbunatatirea elasticitatii peretilor arteriali si reducerea riscului de formare a cheagurilor de sange.
De asemenea, incetineste procesul de imbatranire a corpului.
Avocado
Avocado contine vitamina B6 si acid folic, care ajuta la reglarea nivelului de homocisteina. Este bogat in vitamina E, glutation si grasimi mononesaturate, care sunt esentiale pentru sanatatea cardiovasculara.
In plus, avocado are un continut ridicat de compusi numiti beta steroli, care sunt eficienti in scaderea nivelului de colesterol.
Daca mancati acest fruct sanatos in fiecare zi timp de o saptamana, nivelul total de colesterol din sange va scadea cu 17%.
Somon
Somonul este una dintre cele mai bune surse de grasimi omega-3 din lume. Incluzandu-l in dieta dvs., va puteti reduce riscul de boli de inima, tulburari cognitive si depresie. Multe grasimi omega-3 se gasesc, de asemenea, in pestii uleiosi, cum ar fi sardinele, macroul si heringul.
Cereale integrale fara gluten
Cerealele integrale sunt bune pentru sistemul cardiovascular, deoarece sunt o sursa excelenta de fibre.
Sunt recomandate alimente fara gluten, cum ar fi quinoa, ovaz, hrisca si amarant. Sunt mai usor de digerat, nu provoaca reactii alergice si contin o cantitate mare de nutrienti.
Ceai verde
Ceaiul verde este considerat cea mai buna bautura anti-imbatranire. Este o sursa bogata de antioxidanti, are proprietati anti-cancer, sustine sanatatea cardiovasculara si scade colesterolul rau.
De asemenea, reduce riscul de ateroscleroza, stabilizeaza tensiunea arteriala, previne inflamatia articulatiilor, creste densitatea osoasa si imbunatateste functia cognitiva.
Fasole si leguminoase
Fasolea este bogata in fibre si, prin urmare, are capacitatea de a regla nivelul colesterolului din sange. In plus, este bogata in antioxidanti si o serie de minerale benefice care promoveaza o circulatie sanguina adecvata.
Curcuma
Consumul de turmeric scade colesterolul, previne formarea cheagurilor de sange, combate virusii si mareste imunitatea.
Condimentul contine o substanta activa numita curcumina, care este foarte eficienta in protejarea organismului impotriva multor boli, inclusiv boli de inima, cancer, colita ulcerativa, artrita si multe altele.
Usturoi
Usturoiul este un adevarat antioxidant, are proprietati antiinflamatorii, antivirale, antidiabetice si imunostimulante.
Condimentul scade nivelul colesterolului, previne formarea cheagurilor de sange si ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
Se recomanda utilizarea acestuia in fiecare zi, deoarece este excelenta pentru prevenirea si tratamentul multor boli.
Anghinare de Ierusalim
Anghinarea de Ierusalim nu este doar o sursa bogata de fibre, ci si un depozit de vitamine si antioxidanti. Este cunoscut pentru continutul sau scazut de calorii si indicele glicemic scazut.
Publicitate